Sörby kyrka ser anspråkslös ut från utsidan. En ganska vanlig kyrkobyggnad, med ett inte allt för högt klocktorn. Men inuti är den varm och välkomnande, med flera vackra detaljer. Du blir glatt överraskad när du ser alla skatter där inne. Det är en salig blandning av stilar och epoker.
Dopfunten är det äldsta föremålet, den är i romansk stil. Den är gjord av sandsten och ganska enkel, nästan lite skev. Predikstolen är gjord i en kombination av barock och renässansstilar, ståtligt dekorerad som den är med sina skulpturer. Baldakinen finns kvar sedan 1925, och bildar en fin enhet med stolen. Det finns ett skåp i vapenhuset som härstammar från 13-1400-talet, men dess smiden är gjorda i gotisk stil.
En av höjdpunkterna inne i kyrkan är takmålningen. Den gjordes av den kände Gustav Ström som har målat i flera kyrkor på västkusten. Den föreställer Kristus med ett kors i handen och är väl bevarad. Orgeln är också vacker även om den inte är så gammal. Den har åtta stämmor och byggdes år 1930. Klockorna i tornet är dock betydligt äldre. De gjöts 1747 av i närliggande Skara.
Så låt dig inte luras av det yttre. Kyrkan är väl värd ett besök, och det är extra speciellt att veta att det finns kvar rester från medeltiden. Det är alltså inte bara en relativt ny kyrka som byggts på samma plats som den gamla. De är en del av varandra, och eventuella förändringar i framtiden.
Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.
Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se
0 kommentarer