Vasa kyrkan Göteborg

Kyrkor och Kloster

18 februari 2019

Vasa kyrkan Göteborg hör inte till de allra äldsta byggnaderna. Den byggdes 1909 faktiskt, ganska nyligen jämfört med flera andra kyrkor. Men det kompenseras av hur vacker och smakfull den är. Vasa kyrkan Göteborg används på en daglig basis, och det hålls fyra mässor varje vecka. Som enskild person kan du komma in och tända ett ljus, eller helt enkelt besöka kyrkan.

Vasa kyrkan Göteborg är stor och ljus, med flera stora fönster och pelare. Den är byggd med en blandning av nyromantisk och jugend-stil. Graniten kom från olika delar av Bohuslän. Man utlyste en tävling bland arkitekterna på den tiden, och den som vann fick utforma Vasa kyrka. Det blev Yngve Rasmusson som fick den äran.

Från utsidan ser det ut som en blandning av olika byggnader. Men det var så de byggdes på den tiden. Först har du själva långhuset, sedan finns det två sidoskepp samt en absid, för att inte glömma alla förstugor. Plus det stora klocktornet, med två klockor som gjordes redan 1907. Stenkyrkan är imponerande att se på, speciellt med det gröna taket kopparplåt.

Det är vanligt att lägga till och dra ifrån i kyrkor, och så är det även med Vasakyrkan. Den har renoverats några gånger. Med tanke på hur mycket den används så är det ett ständigt underhåll. Den ursprungliga orgeln, till exempel, byggdes om på 1940-talet. Men år 2002 så renoverade man instrumentet och återställde den då ganska mycket till originalskicket.

Kormålningen av Albert Eldh är anledning nog för att besöka Vasakyrkan. Den föreställer Kristi Himmelsfärd och täcker en hel vägg. Den är detaljerad och en fröjd för ögat. Men även andra inventarier är smakfulla och fina att se på. Både dopfunten och predikstolen är lite annorlunda med sina fyrkantiga former. Fin mosaik precis vid entreen. Missa inte Vasakyrkan när du är i Göteborg.

Foto Bo Adriansson‎ 24 januari 2019

57.69692, 11.97347

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *