Axevalla Travbana

Upplev spänningen på Axevalla travbana satsa på din favorithäst i V75®- spel, StoChampionatshelgen, ponnytravet eller tisdags travet.

Foton: mva.foto / Frida Larsson

Axvalla travbana bjuder på Evenemang till VIP-paket 

Så som guidad stallbacksvisning, axevallakampen, ta en tur i startbilen eller utmaningen på Axevalla! + mycket mer.

Historia

Axevalla travbana är en travbana cirka 8 kilometer öster om Skara alldeles i närheten av Axvall och Axevalla hed. Vid travbanan ligger även Västergötlands travsällskap.

Västergötlands Travsällskap bildades redan 1955, och året efter hade Axevalla travbana premiär. Den 12 augusti 1956 invigdes banan av landshövding Fritiof Domö, och under premiärdagen var ca 10 000 personer på plats.

Travbanan arrangerar många tävlingsdagar, och är mest känt för Stochampionatet. Stochampionatet är öppet för 4-åriga svenska ston, och körs över 2640 meter (fram till 1978 över 3100 meter). Det första championatet vanns av Gösta Nordin med Goldhook år 1969. Två av segrarna i loppet, Queen L. (1990) och Ina Scot (1993), har båda vunnit Prix d’Amérique.

Banan hade länge det längsta upploppet av alla travbanor i Sverige, på 227 meter. Sedan 2021 har Tingsrydtravet Sveriges längsta upplopp på 285 meter. Axevalla travbana har dock Sveriges längsta upplopp över en tusenmetersbana.

Foton: mva.foto / Frida Larsson

Om travskolan

Utvecklingen har gått fort från det att vi startade upp Travskolan på Axevalla. Vi erbjuder nu kurser för barn, ungdomar och vuxna på olika kunskapsnivåer. Vi har företagsaktiviteter, tandemkörningar, prova på kurser, licensutbildning och många fler olika aktiviteter.

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av hästar för att börja hos oss. Alla är välkomna! I  verksamheten har vi ponnyer som är alldeles lagom för barn och ungdomar att handskas med. Till vuxenkurserna och för de äldre ungdomarna använder vi våra stora hästar.

Vi håller till i vårt fina utbildningsstall som är helt byggt och anpassat för trav- och hästundervisning. Bredvid stallet finns en körhall vilken nu ger oss ännu bättre möjligheter att hålla bra körundervisning. Utbildningsstallet och körhallen blir tillsammans med våra fina träningsbanor en komplett anläggning för travsport.

Våra kurser leds av utbildade travskoleinstruktörer, travtränare, montéryttare, travhippologer och travinstruktörer. Varje kurstillfälle innehåller praktik blandat med teori om hästar och travsport.

Vi har ett nära samarbete med Sötåsen Naturbruksgymnasium vars travundervisning är förlagd i vårt utbildningsstall.

Asle ta stugby
juli 2024
Inget i Kalendern
Visa fler

Kontakta oss

Telefonnr: 0511-263 00

Mail: info@axevalla.travsport.se

Hemsida: www.axevalla.se

  

Adress

Axevalla travbana, 532 92 Axevalla

58.399396, 13.565326

Asle ta stugby