Se och Göra
Aktiviteter och Evenemang
Här finns mycket att utforska till fots, med cykel eller bil. Aktiviteter och evenemang.
Underbara naturen i Sverige med all sin historia erbjuder mycket att upptäcka: Kyrkorna, fornminnena, platåbergen och så mycket mer.
Lämna dina bidrag i Facebook-gruppen!
Här finns mycket att utforska till fots, med cykel eller bil. Aktiviteter och evenemang.
Underbara naturen i Sverige med all sin historia erbjuder mycket att upptäcka: Kyrkorna, fornminnena, platåbergen och så mycket mer.
Lämna dina bidrag i Facebook-gruppen!


Björlanda kyrka Göteborg
Björlanda kyrka Göteborg tillhör Torslanda-Björlanda församling på Hisingen i Göteborg. De äldsta delarna tros vara från mitten av 1200-talet. I närheten finns ett gravfält från järnåldern. Kyrkan har restaurerats många Läs Mer …

Mercedesladan i Lyrestad
Mercedesladan i Lyrestad / museum med Mercedes bilar från 1950 till 2012. Kom in och upplev historia i ladan! Jag och min fru har en samling Mercedesbilar uppställda i en Läs Mer …

Bergums kyrka Göteborg
Bergums kyrka Göteborg Bergums kyrka är församlingskyrka I Angereds församling i den nordostligaste delen av Göteborgs kommun. Den här stenkyrkan har troligen anor från 1200-talet (källa: svenskakyrkan.se ). Klockstapeln är Läs Mer …

Konstnatten Falköping
Konstnatten Falköping 22-24 September 2023 / Mobilanpassad Utställningskarta Laddad inför Konstnatten det är många / dessa dagar flödas det med inspiration runt om i bygden. Här kan ni besöka många Läs Mer …

Främmestads kyrka Skara
Främmestads kyrka Skara Bevara eller bygga nytt Under 1700- och 1800-talen var det ofta hårda debatter i kyrkostämmorna om man skulle slå vakt om den medeltida församlingskyrkan, eller bygga nytt Läs Mer …

Masthuggskyrkan Göteborg
Masthuggs kyrkan Göteborg Landmärke är ett slitet ord men Masthuggskyrkan i Göteborg gör skäl för namnet. Cirka 100 000 turister kommer hit varje år, många för att kombinera besöket med Läs Mer …

Planteringsförbundets park, Plantis
Planteringsförbundets park, Plantis Parken anlades 1885 men inbjudan till allmänheten om bildandet av ett planteringsförbund utgick redan femton år tidigare. Ordförande i styrelsen blev "stadens planterare" läkaren och kommunalmannen A. Läs Mer …

Åsarp-Smula kyrka
Åsarp-Smula kyrka, även Norra Åsarps kyrka, är en kyrkobyggnad som tillhör Åsarps församling (före 1998 Åsarp-Smula församling) i Skara stift. Den ligger i samhället Åsarp i den södra delen av Läs Mer …

Särestad Landsbygdsmuseum i Grästorp
Här bevaras Landsbygdens historia. Föreningens syfte är att samla, vårda och bevara maskiner och redskap som visar utvecklingen i hushåll och lantbruk. Välkommen för att Uppleva, Minnas och Lära. Museet Läs Mer …

Lunds domkyrka
Lunds domkyrka Det är osäkert när Lunds domkyrka började byggas. Den invigdes i alla fall 1145. Tornen från 1800-talets senare hälft kallas ibland Lunna pågar och är 55 meter höga. Läs Mer …

Gravfältet vid Häglinge
Gravfältet vid Häglinge är daterat till yngre järnålder och omfattar ett 90 gånger 60 meter stort område. Bland gravarna finns fyra mer eller mindre tydliga skeppssättningar med en längd som Läs Mer …

Sjötorpasjön
Sjötorpasjön är en grund, näringsrik slättsjö på Falbygden sydväst om Falköping. Sjön ligger på gränsen mellan socknarna Gökhem och Marka och till viss del även Göteve, alla i Vilske härad. Läs Mer …

Suntaks gamla kyrka
Suntaks gamla kyrka Skulle ha återanvänts.. Som så många andra kyrkor ansågs 1100-talskyrkan i Suntak kring förra sekelskiftet ha tjänat ut och ersattes av en ny en bit bort. Och Läs Mer …

Skara domkyrka
Skara Domkyrka Taggad domkyrka En domkyrka var naturligtvis en enorm tillgång redan i sig själv, men på medeltiden krävdes nästan alltid något extra. Något heligt minne av helgon exempelvis. Så Läs Mer …

Dunderbäckens naturreservat – Skåne
Dunderbäcken är ett naturreservat i Kristianstads kommun i Skåne län. Området är naturskyddat sedan 2005 och är 26 hektar stort. Reservatet ligger på Linderödsåsens nordostsluttning och består till större delen av bokskog. Längs bäckfårorna finns sumpskog med klibbal och ask.[3] Dunderbäcken rinner här. I sydvästra Läs Mer …

Vätteryds Gravfält – Hässleholms
Vätteryds Gravfält - Hässleholms Det här är Skånes största gravfält. Samt det som är bäst bevarat, med resta stenar så du kan förstå hur det såg ut en gång i Läs Mer …

Sankt Olofs kyrka Falköping
Sankt Olofs kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Falköpings församling i Skara stift. Den ligger vid S:t Olofsgatan i närheten av Stora torget i centrala Falköping. Kyrkan är uppkallad efter Läs Mer …

Strö kyrka Lidköping
Strö kyrka Lidköping är församlingskyrka i Sunnersbergs församling, Skara stift, Lidköpings kommun. Den tros vara byggd i slutet av 1100-talet. Kyrkan har varit i mycket varierande skick under årens lopp Läs Mer …

Sankt Lukas kyrka, Skövde
Sankt Lukas kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Skövde församling i Skara stift. Den ligger i centralortens västra del i anslutning till Billingehus i Skövde kommun. KyrkobyggnadenKyrkan uppfördes 1970 efter ritningar av Hans-Erland Heineman. Snäckan är förebild till kyrkans spiralvridna form. Snäckans Läs Mer …

Eksjö kyrka Linköping
Eksjö kyrka Linköping invigdes 1889 och är byggd i nyklassicistisk stil efter ritningar av Johan Fredrik Åbom. Den magnifika altaruppsatsen från 1698 är gjord av Anders Ekeberg.På den här platsen, Läs Mer …

Sankt Peders kyrka Lödöse
Sankt Peders kyrka Lödöse S:t Peders kyrka är den sista i en lång rad med kyrkor som legat på den här platsen. Man beräknar att det är nummer sex eller Läs Mer …

Lyngsjö kyrka Kristianstad
Lyngsjö kyrka Kristianstad är församlingskyrka i Degeberga-Everöds församling och ligger en och en halv mil norr om Kristianstad. Den byggdes på 1100-talet i romansk stil av gråsten från åkrarna i Läs Mer …

Härja kyrka Tidaholm
Härja kyrka Tidaholm, ca 10 km sydväst om Tidaholm på Hökensås västra sida. Kyrkan har märkliga utsmyckningar i huggen sten från mitten av 1100-talet. Det är ”Härjamästaren” som har gjort Läs Mer …

Naturreservatet Jättenekärret
Naturreservatet Jättenekärret finns en av länets största förekomster av axag. Axag är ett halvgräs som enbart förekommer i blöta kärr med mycket hög kalkhalt. Kärr där axag eller kalkkrävande orkidéer Läs Mer …

MatHantverksSafari i VästgötaLandet Maj och September
Nu öppnar mathantverkarna upp dörrarna för er besökare. Sök och hitta via Kartan för Google enkelt och smidigt. Läs Mer …

Häggums kyrka
Häggums kyrka Som så ofta är fallet är Häggums kyrka byggd på samma plats där det tidigare också fanns en kyrka. Den första byggdes på medeltiden, medan den så kallade Läs Mer …

High Chaparral
Kliv in i High Chaparrals värld och upplev vilda västern som aldrig förr. Fördjupa dig i teaterföreställningar, salooner och fascinerande hjältar och skurkar. Boka din oförglömliga upplevelse redan idag. Välkommen Läs Mer …

Rättviks kyrka
Rättviks kyrka Rättviks vackra kyrkan ligger vid Siljans strand i Dalarna och har anor ända tillbaka till 1200-talet. Kyrkan är väl underhållen och står där stolt med sitt nästan knubbiga Läs Mer …

Sankta Birgitta kapell Göteborg
Sankta Birgittas kapell i Göteborg Invigdes 1 juni 1857 och har sitt namn efter det irländskt-skotska helgonet SanktBridget. (Brigida). Kapellet byggdes på uppdrag av David Carnegie som drev sockerbruk och Läs Mer …

Kinne Vedums Kyrka Kinnekulle
Kinne Vedums Kyrka Kinnekulle Ett försvarligt torn Kinne Vedums Kyrka vid foten av Kinnekulle hör till de bäst bevarade medeltidskyrkorna i trakten, och då skall påpekas att det byggdes mängder Läs Mer …

Store Mosse nationalpark – Värnamo
Store Mosse nationalpark - Värnamo ligger ungefär 165–180 meter över havet mellan Lagan och Nissans dalgångar. Stora delar av landskapet har formats av den senaste inlandsisen men även människans verksamhet Läs Mer …

Sventorps kyrka Skövde
I Skövde kommun ligger den fina gamla kyrkan i Sventorp-Forsby församling. Den har anor helt från 1300-talet, och har fortfarande en del reliker kvar från den tiden. Kyrkan är i Läs Mer …

Pilgrimsvandra i Skaraborg Falköping-Skara-Hjo-Eriksberg
Spännande leder som är kantade av häpnadsväckande vyer och historiskt och kulturellt viktiga platser är något av det du möts av när du bestämmer dig för att genomföra ett besök Läs Mer …

Östra Gerums kyrka
Östra Gerums kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2002 tillhör Valstads församling (tidigare Östra Gerums församling) i Skara stift. Kyrkan ligger i Östra Gerum i Tidaholms kommun. Gerums kyrka är Läs Mer …

Sankt Sigfridsplatsen i Falköping
Sankt Sigfridsplatsen i Falköping Brunn med fiskar!Brunnen av Margot Hedemann f 1915 skapt i granit, koppar och brons från 1952. Konstverket Invigdes 1953 I den gula byggnaden på Hö som Läs Mer …

Håkantorps kyrka och Bygdegård
Håkantorps kyrka predikstol är från 1600-talet och altaret av slipad kalksten byggdes 1958. Dopfunten som har medeltida ursprung överfördes till kyrkan från Äspäs gård där den användes för att plantera blommor i. Altartavlan föreställer Läs Mer …

Hjo stadspark
En vacker gammal park som anlades redan på 1870-talet. Till en början var det en kurortspark, för precis i närheten låg Hjo Vattenkuranstalt. För några år sedan blev parken byggnadsminnesmärkt. Läs Mer …

Bengt – Flygande Holländaren Vallevägen Skara
Min resa genom vallevägens natur blev ett uppehåll hos Bengt. Då jag fascinerades av hans underbara trä konst som han hade utsmyckat i trädgården. Här lever Bengt med sin konst Läs Mer …

Segelflygmuseum och Veteransällskap SVS
Upptäck segelflygets fascinerande värld på Ållebergs segelflygmuseum, det enda museet i sitt slag i Sverige. Vår veteranförening samlar in och registrerar kulturellt och historiskt intressanta segelflygplan. Välkommen till Ållebergs segelflygmuseum Läs Mer …

Fyndplats Guldhalskragen
Fyndplats Guldhalskragen - Ållebergskragen Vid denna plats hittades år 1827 ett av vårt lands förnämsta fynd från forntiden. Guldhalskragen från Ålleberg är en rikt ornamenterad treringad halskrage i guld från Läs Mer …

Falbygdens Mat och Kultur
Ökad landsbygdsturism och bevarande av kulturvärden. Arrangörer för Konstrundan Påsk och Konstnatten Falbygden Läs Mer …

Gökhems kyrka
Gökhems kyrka, som sannolikt är från 1100-talet, är tornlös. Den har ett mycket kort kor, vilket kan tyda på skånskt inflytande. Även sakristian och vapenhuset är från medeltiden. I norr Läs Mer …

Vinköls kyrka Skara
Vinköls kyrka Skara Du ser direkt att Vinköls kyrka Skara är inspirerad av den engelska katedralstilen. Den byggdes mellan åren 1870-72, och ersatte en gammal medeltidskyrka som låg cirka 600 Läs Mer …

Mössebergs fornborg – Skansen
Mössebergs fornborg - Skansen Det här är verkligen en imponerande gammal borg, en av landets största faktiskt. Den ligger på Mösseberg i närheten av Falköping. Omkretsen är mer än en Läs Mer …

Nerthus Moriens skulptur av Palle Pernevi
Nerthus Moriens skulptur av Palle Pernevi Vid medborgarhuset i Falköping finns denna skulptur av Palle Pernevi (1917-1997).Skulpturen uppfördes 1964 och ska symbolisera kristendomens seger över hedendomen. Nerthus var en gudinna Läs Mer …

Fjelie kyrka Lund
Fjelie kyrka Lund tillhör Bjärreds församling i Lunds stift. Det är en sandstenskyrka med anor från1100-talet. Bilderna tog jag 28 maj 2018. Text och Foto Bo Adriansson55.72719, 13.10496Berätta gärna mer om Läs Mer …

Konst och Kulturdagar runt Sjön Östen
Nu börjar planeringen inför årets Konst och Kulturdagar som är den 18 – 20 maj. Temat för året är ”Steg för Steg” eller ”Stepp by Stepp” Är det någon därute Läs Mer …

Ulveksbackarna i Skövde
Här på Billingens östsluttning ligger Ulveksbackarna i Skövde - ett 22 hektar stort naturreservat med artrika lövskogar och öppna, böljande hagmarker. Terrängen är, vilket namnet på området antyder, mycket kuperad. Läs Mer …

Kv. Norra Frode – S:t Olofsgatan 35- 37, Allianskyrkan
Kv. Norra Frode - S:t Olofsgatan 35- 37, Allianskyrkan Kyrkan kallas sedan länge Allianskyrkan och tillhör sedan 1966 Svenska Alliansmissionen. Men från början var byggnaden kyrka för metidustförsamling i Falköping, Läs Mer …

Hällstad Islandshästar – Turridning
Följ med oss på Hällstad Islandshästar - Turridning i Ulricehamn på ett oförglömligt upplevelse i naturen. Välkommen till Hällstad Islandshästar - Turridning! Gör dig redo för ett oförglömligt upplevelse som Läs Mer …

Nycklafallet
Nycklafallet, om vilket det finns många sägner. En sådan berättar om orsaken till att rasbranten fick det namn den har. "En jägare hade varit ute och jagat en påskafton för Läs Mer …

Läckö Slottskyrka på Kållandsö i Lidköpings
Läckö Slottskyrka på Kållandsö i Lidköpings Utifrån ser den inte så speciell ut. Det är klart att portalen i röd sandsten är fin, men det är ingenting mot vad du Läs Mer …

Haverdals Naturreservat
Haverdals Naturreservat - Hallands Län / Halland Reservatet ligger precis vid havet och inleds med en 30 meter bred sandstrand som avslutas med sanddyner. Innanför sanddynerna finns planterad tall och Läs Mer …

Gökhem Överkyrke Kyrkoruin
Gökhem Överkyrke Kyrkoruin Denna kyrka byggdes på 1100-talet och användes fram till 1520-talet. Den är belägen endast 150 m från Gökhems kyrka, som är daterad till 1077. Byggstilen för Gökhems Läs Mer …

Västra Frölunda kyrka Göteborg
Västra Frölunda kyrka i Göteborg Invigdes 15 juli 1866. Den ritades av arkitekten Adolf W. Edelsvärd..På den närliggande kyrkogården fanns en kyrka redan på 1200-talet. Den ödelades under nordiska sjuårskriger Läs Mer …

Karlsborgs fästning
Karlsborgs fästning är belägen på Vanäs udde i Vättern och är en av Sveriges största och bäst bevarade fästningar. Sedan 1935 är Karlsborgs fästning statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens Läs Mer …

Lexbergs smedja i Gökhem
Lexbergs smedja i Gökhem som finns i närheten av Gökhems kyrka. Denna gamla smedja har stått på Lexbergs gård i Gökhems socken fram till slutet av 1970-talet, då den togs Läs Mer …

Varnhems klosterkyrka och Kata Gård Skara
Varnhems klosterkyrka Varnhems klosterkyrka är stor och imponerande, byggd i en romansk-gotisk stil. Den är också säte för de första spåren av kristendomen i Sverige. Man har bland annat hittat Läs Mer …

Håle-Tängs kyrka
Håle-Tängs kyrka är en centralkyrka som ritades av Emil Langlet. Håle-Tängs kyrka invigdes 1883 och tillhör Särestads församling i Skara stift. Den ersatte två två medeltida kyrkor, en i Håle Läs Mer …

Sörby Kyrka – Floby
I Falköpings kommun, Skara stift, ligger Sörby kyrka. Den tillhör Floby församling och är vit med svart tak. Det är en intressant byggnad eftersom man troligtvis bara byggt på den Läs Mer …

Tråvads Kyrka
Efter att den medeltida kyrkan som tidigare fanns på platsen revs 1870, uppfördes den nuvarande stenkyrkan 1873 av byggmästaren Johannes Larsson från Varola, ritad av arkitekten Axel Fredrik Nyström. Den Läs Mer …

Segerstads kyrka Falköping
Segerstads kyrka Falköping är en av de tidigaste och minsta empir kyrkorna och byggdes 1804 ett tiotals meter norr om en tidigare medeltida kyrka från 1200-talet. Flera renoveringar har företagits Läs Mer …

Falbygdens Museum
Falbygdens museum uppfördes 1959/60 och invigdes 1961.Det finns en mycket fin och sevärd permanentutställning, som beskriver vår bygds historia med dess imponerande Megalitkultur från 5-6 000 år tillbaka. genom bronsålder-järnålder- Läs Mer …

Torbjörntorps kyrka
Torbjörntorps kyrka KyrkobyggnadenKyrkan uppfördes 1872 som ersättning för en medeltida kyrka som stod på samma plats och revs i samband med det nya kyrkobygget. Den liksom dess äldre företrädare har Läs Mer …

Eljaröds kyrka Brösarp-Tranås
Eljaröds kyrka Brösarp-Tranås Det här är en gammal kyrka som har byggts på och förändrats något genom årens lopp. Den är en av de få tegelkyrkorna i Skåne som har Läs Mer …

Lovene kyrkoruin Karleby
Lovene kyrkoruin Karleby I Lovene två km norr om Karleby låg fram till på 1540-talet Lovene 1100-talskyrka. Murarna mäter 13x7 meter, och kyrkan har haft ett fyrsidigt kor. Innanför den Läs Mer …

Christinae kyrka – Tysk Kyrka i Göteborg
Christinae kyrka - Tysk Kyrka i Göteborg Tyska kyrkan, Christinae kyrka, i Göteborg, har sitt namn efter drottning Kristina. Den ligger i centrala Göteborg och har en dramatisk historia. Den Läs Mer …

Hedareds stavkyrka
Hedareds stavkyrka den enda i sitt slag som finns i Sverige. Byggdes i början av femtonhundratalet. Inredning från 1700-talet. Sommartid brukar kyrkan vara öppen för besök. Text och Foto 2016-01-21 Läs Mer …

Hjälstads kyrka
Hjälstads kyrka Moholm är medeltida och den utökades i öster 1689 och tornet tillkom 1725. Vid Frans Adolf Wahlströms ombyggnad 1902 tillkom de nygotiska fönstren med gjutjärnsomfattningar och tornspiran. Kyrkorummet Läs Mer …

Vaholms Brohus Tidan
Vaholms brohus ligger mellan Skövde och Töreboda så vill säga Tidan i Skövde kommun. Vaholms brohus är en bro som leder över ån i Tidan. Under en solig dag när Läs Mer …

Luttra kyrka Falköping
Luttra kyrka Falköping hör till Falköpings församling som är en del av Falköpings pastorat. De äldsta delarna av kyrkan bygges troligen under 1100-talet eller tidigt 1200-tal. Sakristian, vapenhuset och tornet Läs Mer …

Körsbärsdalen – Humlamadens naturreservat
Körsbärsdalen - Humlamadens naturreservat Här finns bäckraviner och betad skog, ruiner efter gamla torp och stengärden som upprättades i samband med skiftena på 1800-talet. Området i västliga delen av reservatet Läs Mer …

Olsbrostenen i Åsarp
Olsbrostenen i Åsarp Guve reste denna sten efter Olav, sin son, en mycket dugande ung man. Han blev dräpt i Estland. Håvard högg stenen. Guve blev dräpt i Estland. Sannolikt Läs Mer …

Hellekis Säteri / Kinnekulle
Säteriet är vackert beläget vid Kinnekulles västra fot intill naturreservatet Munkängarna där ramslöken växer tät om våren. Här kan man njuta i den vackra trädgården. I vår fina park hittar Läs Mer …

Forshems kyrka Götene
Forshems kyrka Götene Vart tog kyrkan vägen? Länge har Forshems kyrka varit berömd som den enda kyrka i Norden som tillägnats den heliga graven. Den skall ha uppförts för de Läs Mer …

Larv Fornlämningsområde / Domarring
Inom detta fornlämningsområde, som delas av vägen, ligger fem domarringar, fyra högar och två resta stenar. Norr om vägen ligger fyra domarringar och rester av en hög, söder om vägen Läs Mer …

Mularp kyrka
Mularps kyrka ligger vackert belägen uppe på Gerumsbergets västra sida med fri utsikt mot både Mösseberg och Ålleberg. På andra sidan dalen ligger Karleby som med sina gånggrifter anses ligga Läs Mer …

Bankestugan
Bankestugan är en liten timrad ryggåsstuga. Den är tillbyggd med en farstu och en uthuslänga. Farstun är byggd i skiftes verk på framsidan och sten på baksidan. Uthuslängan består av Läs Mer …

Skog strand i Stråtjära
Smultronställe Här kan man bada och bara njuter av lugnet och naturen. Foto: Per H61.170128, 16.821836Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse. Vill ni skicka in ett eget Läs Mer …

Kv. Läkaren Sjukhustomten
Kv. Läkaren Sjukhustomten Det äldsta sjukhuset öppnades den 15 oktober 1856 och kallades Sandströmerska efter den dåvarande landshövdingen i länet. Sedan 1793 fanns ett lasarett i Mariestad. Fram mot mitten Läs Mer …

Floby Kyrka
I västra Götaland kan du besöka Floby kyrka. Den är vit och präktig, och den största kyrkan i pastoratet. Tidigare stod det en annan kyrka här som revs och gav Läs Mer …

Forsby kyrka Skövde
Forsby kyrka Skövde Det här är Sveriges äldsta, daterade kyrka. I koret finns det en inskription som säger att den byggdes 1135. Man har också gjort undersökningar av träet och Läs Mer …

Bjurums kyrka Falköping
Bjurums kyrka Falköping Den fina kyrkan vid Hornborgasjön är relativt ny, den byggdes 1768. Därefter har den både utvidgats och förfinats genom olika renoveringar. Bjurums kyrka har ett rektangulärt långhus, Läs Mer …

Seglora kyrka Göteborg
Seglora kyrka Göteborg När du hör namnet Seglora så går kanske tanken till Skansen. Och det stämmer riktigt bra. Den första kyrkan som byggdes här på platsen var gjord av Läs Mer …

Gunnarsnäs kyrka Mellerud
Gunnarsnäs kyrka Mellerud hör till Örs församling och ligger ett par kilometer från Dals Rostock i Melleruds kommun i Dalsland. Den här stenkyrkan tros vara byggd i början av 1200-talet. Läs Mer …

Jättene Bysmedja Falköping
Jättene bysmedja är mycket gammal finns det bevis på då den omnämns i byalagets protokoll från omkring 1800-talet. troligen lagade och smidde bönderna här själva innan man skrev kontrakt med Läs Mer …

Karleby kyrka
Karleby kyrka / Kyrkobyggnaden Karleby Kyrkan är byggd 1839 i empirestil av byggmästare Erik Persson från Seglora. Den ersatte en hög absidkyrka med torn. Öster om kyrkan går en av Läs Mer …

Djupadalen – Karleby
Djupadalen i Karleby är ett naturreservat i Falköpings kommun i Västergötland. Reservatet avsattes som naturreservat 1953 och är 2 hektar stort. Området ligger sydost om Falköping där Djupadalsbäcken skurit en Läs Mer …

Ekeröd gravfält Skåne
Ekeröd gravfält Skåne Få saker kan vara så inspirerande som att besöka forntida gravfält. Här känner du verkligen historiens vingslag. Ekeröd gravfält i Skåne är mycket gammalt, man beräknar att Läs Mer …

Arn Racing
Förening som aktivt jobbar mot att ta vara och bevara gatbilskulturen i alla dess former. Fullspäckade evenemang med inslag av adrenalin utlovas. Så som Sommarlandsträffen, Vilanträffen + mycket mer så Läs Mer …

Sankta Gertruds kyrka Gamla stan Stockholm
Sankta Gertruds kyrka Gamla stan Stockholm Tyska kyrkan, Sankta Gertruds kyrka, i Gamla stan i Stockholm. Text och Bild Bo Adriansson 29 juni 201757.75953, 16.63434Berätta gärna mer om platsen och eran egen Läs Mer …

Varbergs Kyrka
Arbetet med att bygga kyrkan i sten påbörjades 1769-1772, och den uppfördes i en gustaviansk stil som ersättning för den gamla Caroli kyrka som stämde från 1600-talet, som förstördes i Läs Mer …

Starrkärrs kyrka Göteborg
Starrkärrs kyrka Göteborg En stor och vacker kyrka som ligger omgiven av träddungar och en kyrkogård. Den tronar vit och stor på en liten höjd, verkligen inbjudande och rogivande. Det Läs Mer …

Sankt Pauli kyrka Göteborg
Sankt Pauli kyrka ligger i stadsdelen Olskroken i Göteborg och församlingen tillhör Örgryte pastorat. Sankt Pauli kyrka invigdes 1882 och är ritad av Adrian C Peterson. Den finansierades med privata Läs Mer …

Hallonflickan!
Hallonflickan I närheten av den gamla järnvägen mellan Falköping och Slutarp som nu är en cykelväg, fann man 1943 ett skelett i en mosse. Man upptäckte att Hallonflickan mage var Läs Mer …

Höjentorp i full körsbärsskrud Axvall-Skara
Höjentorp i full körsbärsskrud Axvall-Skara Du hittar Höjentorp i Valle Härad som idag utgör en del av både Skövde och Skara kommun. Mitt i detta vackra landskap så stod det Läs Mer …

Mariefreds kyrka
Mariefreds kyrka Mariefreds kyrka byggdes 1621-1624 på ruinerna efter ett gammalt kloster. 1682 brann kyrkan men den återställdes sedan drottning Hedvig Eleonora säkrat finansieringen. Kyrkan kunde öppnas igen 1697. Den Läs Mer …

Kv. Midgård – S:t Olofsgatan 26, Stora Hotellet
Kv. Midgård - S:t Olofsgatan 26, Stora Hotellet I början av 1900-talet var detta platsen där kringresande cirkusar höll till. Planerna på ett stadshotell med kommunal medverkan började ta form Läs Mer …

Torups kyrka Hylte
Torups kyrka Hylte I närheten av Göteborg ligger det en fin gammal kyrka. Den kallas för den nya kyrkan, men byggdes 1870-71, vilket gör den cirka 150 år gammal. Tidigare Läs Mer …

Axevalla travbana
Upplev spänningen på Axevalla travbana spela på din favorithäst i V75®- spel, StoChampionatshelgen, ponnytravet eller tisdags travet. Axevalla travbana bjuder på Evenemang till VIP-paket Så som Guidad Stallbacksvisning, Axevallakampen, Ta Läs Mer …

Västerlanda kyrka Göteborg
Västerlanda kyrka Göteborg Är belägen drygt en halvmil söder om Lilla Edet i Göta Älvdalen. Den ursprungliga stenkyrkan på samma plats byggdes på 1200-talet. Det dröjde ända till 1670-talet innan Läs Mer …

Åsle Tå Upplevelsemuseum – Café & Restaurang
Den mångtusenåriga jordbruksbygden och det karaktäristiska platålandskapet breder ut sig framför dina ögon. Nedanför Ålleberg och Karleby sänker sig Falbygden ned i en mjuk dalgång – Åsle Sänkan. Här ligger Läs Mer …

Forentorpa Ängar
Forentorpa Ängar Reservatet är 52 hektar stort och skyddat sedan 2009. Det är beläget strax väster om Gudhem. Det består mest av välbetade lövhagar med många grova ekar och askar. Läs Mer …

Hopamarken i Falköping
Hopamarken i Falköping, eller Karleby Hed som den också kallas, ligger i östra kanten av högfalans kalkstensplatå. Hopamarken i Falköping är c:a en kvadratkilometer stort och hyser en mängd intressant Läs Mer …

Gudhemsbygdens Hembygdsförening
Gudhemsbygdens hembygdsförening vi anordnar bl.a. Trancaféet i Bjurum, midsommarfirandet , traktorracet, hantverksmässan och julkonsert m.m. I och runt om Falköpings Kommun. Gemenskap i dåtid – nutid och framtid för ung Läs Mer …

Lyckornas Kvarn och Torp – Ljungskile
LYCKORNA KVARN och TORP Kvarnen vid Ljungsån har varit i bruk sedan 1804. Då tillhörde den gården Anfasteröd. Vattenfall inlöste marken 1963 i samband med att sjön Stora Hällungen reglerades. Läs Mer …

Tiarps kyrka Falköping
Tiarps kyrka Falköping Den rymliga och ljusa kyrkan i Tiarp invigdes den 7 augusti 1910. Den är Åslebygdens församlings största kyrka och den enda som inte är medeltida. Tiarps första Läs Mer …

Bestorpsängen i Falköping
Bestorpsängen i Falköping En äng som ligger mellan villor i närheten av Gläntan, nära slalombacken i Falköping, som startades upp i slutet av 1960-talet av Bertil Jannert, som bor intill Läs Mer …

Ryds grottor
Ryds grottor i Skövde består av diabaspelare som på grund av ett bergsskred rasat ner 10 - 20 meter från platåkanten på den underliggande lerskiffern.Det finns inga grottor som man Läs Mer …

Gerumsmanteln – Hjortamossen
GerumsmantelnGerumsmanteln är ett klädesplagg daterad till 360-100 f Kr, en del av förromersk järnålder. Den hittades 1920 i Hjortamossen uppe på Gerumsberget i Östra Gerums socken i Tidaholms kommun i Läs Mer …

Fornborgen Ymsingsborg i Skövde
Fornborgen Ymsingsborg i Skövde Fornborgar har använts till olika ändamål. En del har varit tillflyktsborgar vid orostider medan andra kan ha fungerat som bevakningsplatser vid farleder. I vissa fall kan Läs Mer …

Flakebergsstugan i Ugglum
Flakebergsstugan Denna typ av ryggåsstuga var vanlig på 1750-talet. Stugan var en av de sista i Gudhems pastorat och var bebodd till år 1930 av Emma Johansson även kallad "Dreves Läs Mer …

Gravfältet i Amundtorp i närheten av Varnhem
Gravfältet i Amundtorp i närheten av Varnhem Amundtorps Skeppssättning som ligger vackert med utsikt över Hornborgarsjön. Under järnåldern ( ca 500 f Kr - 1050 e Kr) växte gårdsgravfält fram Läs Mer …

Norra Kyrketorps kyrka (Skultorps kyrka)
Norra Kyrketorps kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2010 tillhör Skultorps församling (tidigare Norra Kyrketorps församling) i Skara stift. Den ligger i Skövde kommun. Kyrkobyggnaden Kyrkan uppfördes efter ritningar av Läs Mer …

Pilgrimsled Hjo-Kungslena Förening
Pilgrimsled Hjo-Kungslena På Pilgrimsled Hjo-Kungslena färdas du till fots. Från trästaden Hjo utmed Vätterns strand, upp över skogsklädda Hökensås och sedan genom odlingslandskap fram till Kungslena vid Varvsbergets fot. Totalt Läs Mer …

Askeberg Skeppssättning nära Tidan
Askeberg Skeppssättning nära Tidan eller som också kan nämnas Rane stenar ligger i Askeberga i Vads socken nära Tidan. Ligger ca 25 km norr om Skövde i Västergötland. Askeberigas skeppssättning Läs Mer …

Husaby Kyrka Götene
Husaby Kyrka Götene Västergötland måste ha bestått av en rad små kungadömen som växte till större maktcentra. Märkligt nog har vi inga spår efter dem.Men kanske var Husaby en ett Läs Mer …

Konstrundan Påsk på Falbygden
Konstrundan pågår 7-10 april 2023 Långfredag-Annandag påsk 12-17 (andra tider kan förekomma) Då kan ni besöka stad och landsbygd som öppnar upp inför säsongen. Se och ät god mat och Läs Mer …

Skälvums kyrka Kinnekulle
Skälvums kyrka Kinnekulle Arkitekt eller rik gubbe? Skälvums kyrka inte långt från Kinnekulle hör till våra signerade konstverk. Redan över entrén till kyrkan kan man läsa det stolta beskedet Othelric Läs Mer …

Skördefesten runt sjön Östen
I slutet av september infaller Mikaelsdagen eller ”Meckelsmäss”. Fram till 1773 var det en helgdag i Sverige. Skörden var bärgad och man festade. Den traditionen och festkänslan vill vi återskapa Läs Mer …

Mössebergs Djurpark – Utsiktstornet i Falköping
Mössebergs Djurpark Har kan in slappa och njuta av utsikten och leka på lekplatsen, titta på djuren så som kanin, katten, grisen, hästen, fåren m.m. Ta med fikakorgen och sätt Läs Mer …

Östra Tunhems kyrka Falköping
Östra Tunhems kyrka Falköping den medeltida kyrkan Östra Tunhems första stenkyrka byggdes på 1100-talet. Den medeltida kyrkan var 15 alnar (ca 9 m) lång och 9 alnar (ca 4,5 m) bred och Läs Mer …

Marka kyrka Falköping
Marka kyrka, Västergötland, Mössebergs församling, Falköpings kn, En kyrkoklenod från 1100-talets början. I samband med kyrkans renovering under år 2013 gjordes sensationella fynd när man under putsen av kyrkväggarna fann Läs Mer …

Hålanda kyrka Ale
Hålanda kyrka Ale Det här är en gammal kyrka som fortfarande har kvar stora delar från medeltiden. Inte många kyrkor har överlevt tidens tand, men Hålanda kyrka är delvis ett Läs Mer …

Torpa stenhus i Tranemo
Torpa stenhus är faktiskt ett slott och en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Torpa stenhus byggdes på 1400-talet och är en så kallad enkelhusborg. Det betyder att byggnaden gjordes så Läs Mer …

Ruskela källa / Broddetorp Falköping
Vid Ruskela källa möts de tre socknarna Segerstad, Broddetorp och Brunnhem. Eftersom källan låg nära en gräns var det en så kallad råskillnadskälla. Detta kan i folkmun ha förvandlats till Läs Mer …

Pelarne kyrka
Pelarne kyrka mellan Vimmerby och Mariannelund är en av Sveriges äldsta träkyrkor. Det är osäkert hur gammal den är men en vanligt förekommande uppgift är att den är från tidigt Läs Mer …

Oscar Fredriks Kyrka Göteborg
Oscar Fredriks Kyrka Göteborg Oscar Fredriks kyrka i stadsdelen Olivedal mellan Järntorget och Linnéplatsen i Göteborg invigdes på påskdagen 1893 av biskop Edvard Herman Rohde. Denna nygotiska kyrka, som ibland Läs Mer …

Örgryte gamla kyrka Göteborg
Örgryte gamla kyrka Göteborg Informationen på kyrktornet är tydlig för alla som besöker Örgryte gamla kyrka Göteborg den byggdes 1748. Själva kyrkan är äldre än så. Enligt en teori fanns Läs Mer …

Eriksbergs Kyrka Herrljunga
Eriksbergs Gamla Kyrka Enligt en dendrokronologisk undersökning bör kyrkan ha tillkommit på 1150-talet. Den ligger på en mindre höjd och var enligt traditionen patronats kyrka för den Erikska ätten och byggd som huskapell vid kungsgården. Strax Läs Mer …

Sankt Olofsgatan och Ströget
Sankt Olofsgatan och Ströget Vid 1900-talets början var det i stort sett obebyggt mellan Lazarettsgatan/Odengatan och till Ranten Småskola, mellan stán och Ranten. Det hette då Rantavägen, eller Jernvägsgatan fram Läs Mer …

Tunge kyrka Lilla Edets
Tunge kyrka Lilla Edets Tunge kyrka hör till Lödöse församling i Lilla Edets kommun. Kyrkan är ursprungligen från medeltiden och har ett skiftande öde. Den byggdes om på 1700-talet, men Läs Mer …

Väsmestorp stenmurslandskap i Floby
Väsmetorps stenmurslandskap i Floby Justeringar På Västergården bodde tidigare Erik Andersson. Under åren 1910-30 skapade han ett säreget kulturlandskap kring sin gård genom att bygga stenmurar. Med endast järnspett och Läs Mer …

Karleby Vägen
Karleby Vägen "Bengans historia beskrivningar." Vägen som går genom Karleby öster om Falköping lär vara en av Sveriges allra äldsta vägar, en väg som användes redan under stenåldern.Utmed vägen ligger Läs Mer …

Bilkyrkogården på Kyrkö mosse
Bilkyrkogården på Kyrkö mosse Skroten på Kyrkö mosse. 2 km väster om Ryd i Tingsryd kommun i Småland. Bilkyrkogård med ca 150 vrak från -40,-50, - 60-talet. Text och Bild Läs Mer …

Skulptur och Kraftsamlande, Karlsborg
Skulptur och Kraftsamlande, Karlsborg Kraftsamlare Lolo Funck Andersson f.1954 Bohusgranit och skånsk diabas. Skulpturen är skapad för att samverka med jordenergi. Den här platsen har en exceptionell energi. Välkommen att sitta Läs Mer …

Klasborgs och Våmbs ängar!
Här på Billingens östra sluttning ligger naturreservatet Klasborgs och Våmbs ängar. Här kan Du vandra längs Billingeleden eller finna din egen väg längs omarkerade stigar.Naturreservatet är sagolikt vackert oavsett årstid Läs Mer …

Lundby gamla och nya kyrka
Lundby gamla kyrka Lundby gamla kyrka är församlingskyrka i Lundby församling på Hisingen i Göteborg. De äldsta delarna i denna vitkalkade kyrka är från 1300-talet, men det har stått en Läs Mer …

Store sten i Åsle minnessten av slaget vid Åsle
Store sten i Åsle minnessten av Slaget vid Åsle Minnesstenen över Slaget vid Åsle 1389 eller "Store sten" som den kallas i folkmun, restes 1896 på initiativ av kyrkoherden i Läs Mer …

Huseby Bruk – Småland
Huseby Bruk - Småland är ett gammalt järnbruk med anor från 1600-talet. Men redan när du parkerar bilen så stiger du in i historiens värld. För den är lagd ovanpå Läs Mer …

Folkets Park Falköping – Dans – Evenemang
Folkets Park i Falköping bjuder upp till dans och evenemang i stora rymliga lokaler. Lokal att hyra för era event med upp till 1150 st gäster. På Gång Kalender Gamla Läs Mer …

Storstensgravar i Rössberga
Storstensgravar i Rössberga Graven undersöktes och restaurerades 1962. Det var den kanske hittills mest omfattande undersökning som gjorts av en västgötsk gånggrift. Man hittade då skelettdelar till ca 130 individer Läs Mer …

Agnestad kyrkoruin
Agnestad kyrkoruin en av de första kyrkoplatser Västgötalagen nämner som grundade av Sankt Sigfrid, var Agnestad. Den första kyrkan måste dock varit något annorlunda än den vars rester vi i Läs Mer …

Hokällan i Falköping
Hokällan i Falköping Ett stort antal rikliga vattenkällor springer fram vid Ållebergs fot eller i dess sluttningar. De mest kända är Lokakällan och Hokällan vid Ållebergs änne. Genom tiderna har Läs Mer …

Broddetorps kyrka
Broddetorps kyrka är en kyrkobyggnad i Hornborga församling (före 2006 Broddetorps församling) i Skara stift. Den ligger i Broddetorp i norra delen av Falköpings kommun. Kyrkobyggnaden Broddetorps kyrkaDen nuvarande kyrkan Läs Mer …

Töreboda kyrka
På medeltiden stod inte kyrkan här, utan folk fick gå någon annanstans på söndagarna. Men på 1600-talet så byggde man ett litet träkapell på platsen. Den var lagom stor och Läs Mer …

Trandansen vid Hornborgasjön Falköping-Skara
Trandansen vid Hornborgarsjön Falköping-Skara En av Europas viktigaste fågelsjöar ligger i Västra Götaland. Hornborgasjön är framför allt känd för alla de tusentals tranor som flockar här på vårkanten för att Läs Mer …

Vads kyrka i Tidan
Vads kyrka ligger i tätorten Tidan mellan Skövde och Töreboda. Kyrkobyggnaden som tillhör Götalundens församling ( tidigare Vads församling) sedan 2002. Grundläggande fakta om kyrkan är att den ursprungligen är Läs Mer …

Sägnernas Hus
På Sägnernas Hus i Sandhem ordnas det med Musik & Dans Kvällar / Evenemang & Mässor, Fest med mat och dryck, Mellan Falköping & Mullsjö. Kom och dansa hos oss Läs Mer …

Ramhultafallet
Ramhultafallet Det underbart vackra vattenfallet är en del av skogsreservatet med samma namn som ligger i Västergötland. Närmare bestämt vid sjön Lygnerns nordvästra strand. Området har varit skyddat som naturreservat Läs Mer …

Herrtorps Qvarn
Följ med oss på en oförglömlig Herrtorps Qvarn-upplevelse, från bäversafari till själs- och naturnärande måltider. Vår naturliga konferensanläggning är perfekt för ditt nästa evenemang. Boka nu. Välkommen till Herrtorps Qvarn, Läs Mer …

Ornunga gamla kyrka
Ornunga gamla kyrka, Västergötland, Vårgårda kn Asklanda fs. Det är svårt att säga exakt när Ornunga gamla kyrka faktiskt byggdes, men en gammal legend säger att det skedde någon gång Läs Mer …

Gånggrigt på S:t Olofsgatan Falköping
Gånggrigt på S:t Olofsgatan Falköping Denna gånggrift är en grav från bondestenåldern som uppfördes för omkring 5000 år sedan. Dessa monumentala som krävdes stor arbetsinsats tyder på att välorganiserade samhällen Läs Mer …

Kv. Byggmästaren – S:t Olofsgatan 15
Kv. Byggmästaren S:t Olofsgatan 15 Byggnaden här uppfördes 1928 enligt byggnadslovet i kommunens arkiv. Här låg länge Edvin Erikssons Elektriska och även andra affärsrörelser, bl.a. Thiels Textil. Under en tid Läs Mer …

Paradissjön i Skövde
Paradissjön i Skövde ett nyskapat våtmarksområde med ett stort antal intressanta fåglar. Från fågeltornet kan du se såväl sångsvanar som kungsfiskare och tranor. Sjöns uppkomstParadissjön i Skövde är en nyskapad Läs Mer …

Västra Tunhems kyrka
Västra Tunhems kyrka Västra Tunhems kyrka vid foten av Hunneberg -mellan Trollhättan och Vargön -har anor från 1100-talet. Den har byggts till och om många gånger och tornet byggdes först Läs Mer …

Älgarås kyrka
Älgarås kyrka i Hova-Älgarås församling är en av ett fåtal medeltida träkyrkor i Sverige. En anledning till att kyrkan fortfarande finns bevarad, medan många andra av samma slag byttes ut Läs Mer …

Storkyrkan i Gamla stan Stockholm
Storkyrkan i Gamla stan Stockholm Kyrkan mitt inne i Stockholm är inte bara gammal. Den används fortfarande till både gudstjänster och speciella samlingar. Man har hittat rester inne i kyrkan Läs Mer …

Annebergs bränneri
Mellan Tidholm och Falköping ligger ett av landets bäst bevarade brännerier. Många har försvunnit, men Anneberg står kvar. Och det var inte alls så länge sedan som man fortfarande brände Läs Mer …

Vilske-Kleva kyrka – Falköping
Vilse-Kleva kyrka i Skara stift invigdes redan på 1100-talet. Det är ganska fantastiskt att du än idag kan besöka en så pass gammal kyrka. Stor och fin ståtar den uppe Läs Mer …

Valtorps kyrka
Valtorps kyrka ligger på en kulle intill Slafsan centralt i Valtorp. Den västra delen byggdes troligen på 1100-talet. Den nuvarande planen tillkom i huvudsak 1722, då den östliga delen fördubblades. Läs Mer …

“Gran-Annas” i folkmun, stugan som finns i Vårkumla
"Gran-Annas" i folkmun, stugan som finns i Vårkumla Granlyckan eller Granelund, (under Grännarp).Ryggåsstuga från okänt år.Sista boende: Anna Andersdotter Gran (Gran-Anna), f 1844, d 1936. Hennes far styvfar Petter Gran Läs Mer …

kv. Guldsmeden – S:t Olofsgatan
S:t Olofsgatan 4, "Norders hörna" Trots att det var 1966 som Norders Bokhandel flyttade från detta hus kallas det fortfarande av många Falköpingsbor för "Norders hörna". Huset byggdes 1902 av Läs Mer …

Ljungs bro – STENVALVBRO – Ljungskile
EN STENVALVBRO ár för många sinnebilden av en gammal vägmiljö. Ljungs bro - Ljungskile här intill är troligen uppförd 1820. Bron är uppförd av i huvudsak berg fallen sten, mestadels Läs Mer …

Hälleviksstrands kyrka Göteborg
Hälleviksstrands kyrka Göteborg Hälleviksstrands kyrka hör till Morlanda församling på Orust. Den ritades av Adrian Petersson, hans enda träkyrka , och invigdes 20 oktober 1904 av biskop Edvard Rodhe. Stilen Läs Mer …

Våmbs Kyrka Skövde
Våmbs lilla stenkyrka som ligger i sluttningen av Billingen ovanför Skövde. Hela ramen är fantastisk. Bakgrunden är minst sagt spännande. En del sägner berättar att den byggdes av bygdens eget Läs Mer …

Skara Sommarland
Upplev sommarens roligaste aktiviteter hos Skara Sommarland. Attraktioner - Mat & Dryck - Kiosker & Cafér - Lotteri - Boende & Camping. Med fyra miljoner liter vattenäventyr, tivoli och gokart Läs Mer …

Plantis Kök och Bar
Kom till Restaurang - Plantis Kök och Bar i Falköping för hemlagade rätter, en varm atmosfär och minigolfbanor. Oavsett om du vill ha en snabb lunch eller en oförglömlig kväll Läs Mer …

Sankt Nikolai Kyrka Halmstad
Sankt Nikolai Kyrka i Halmstad Sankt Nikolai Kyrka är församlingskyrka i Halmstads församling. Det är inte känt när kyrkan uppfördes och invigdes. Den nämns för första gången 1432 i ett Läs Mer …

Kvarndammen
Kvarndammen som ligger vackert på Gerumsberget, det finns utedass på plats, parkering i anslutning till dammen, sittplatser och det finns även grillplats. De små bäckarna som rinner uppifrån Gerumsberget är Läs Mer …

Knäreds kyrka Laholm
Knäreds kyrka Laholm är stor och ståtlig, med ett avlångt långhus och ett ganska högt klocktorn. Bara några hundra meter bort stod den gamla träkyrkan från 1200-talet. Traditionen fortsätter alltså Läs Mer …

Hova kyrka och vapen
Hova kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2006 tillhör Hova-Älgarås församling ( tidigare Hova församling). Kyrkan ligger i Hova i Gullspångs kommun. Kyrkobyggnaden Man vet inte riktigt hur gammal Hova Läs Mer …

Ransbergs kyrka
Ransbergs kyrka hör till Skara stift och befinner sig i Tibro kommun. Den har anor ända från 1200-talet och är mycket intressant att besöka. Man tror att det var munkar Läs Mer …

Tuve kyrka Göteborg
Tuve kyrka Göteborg Är byggd i romansk stil och tillhör Tuve-Säve församling på Hisingen i Göteborg. Denna vackra lilla kyrka med anor från 1100-talet används fortfarande regelbundet för gudstjänster. Samt Läs Mer …

Friggeråkers kyrka
Friggeråkers kyrka Friggeråkers kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2010 tillhör Mössebergs församling (tidigare Friggeråkers församling) i Skara stift. Den ligger strax norr om centralorten i Falköpings kommun. Kyrkan, Läs Mer …

Motorcykelmuseum Falköping
2022 - Muséet är stängt och söker ny ägare. Var inne och träffade Lennart Magnusson MC-museet startade 1995 vi var 6st personer som startade det då. Det var till en Läs Mer …

Allas Hus / Borgunda Bygdegård
Allas Hus drivs av Borgunda Bygdegårdsförening Hyr lokal för dina behov så som konferens, fest, bröllop m.m. Föreningen anordnar även aktiviteter och evenemang. Allas Hus i Bôrna (Borgunda) är en Läs Mer …

Runstenen i Håkantorp – Västergötlands runinskrifter 90
Runstenen i Håkantorp - Västergötlands runinskrifter 90 Runinskrift Vg 90 är ristad på en runsten som står på en mindre ås i Torestorp norr om Falköping i Håkantorps socken, Västergötland.Torestorpsstenen Läs Mer …

Alphems arboretum
Det här är en av Sveriges största trädsamlingar. Den anlades för över 100 år sedan och är fortfarande av enormt intresse för alla naturälskare. Parken ligger i Floby, i Falköpings Läs Mer …

Ky. Södra Frode – S:t Olofsgatan 27-31
Tre bostadshus byggda 1929, 1927 respektive 1926, Nr 29 (som ligger längre in på tomten) byggdes åt tandläkare Magnusson, ordförande i fornminnesföreningen. Vid tiden för Falköpings Utställningen 1910 lag har Läs Mer …

Kyrkan i Skörstorp Falköping
Kyrkan i Skörstorp Arn byggde inte kyrkan Kyrkan i Skörstorp på Falbygden har väckt många funderingar under seklerna beroende på att det är en av våra få bevarade rundkyrkor. En Läs Mer …

Rydboholms kyrka Borås
Rydboholms kyrka Borås Sverige är fullt av fina gamla kyrkor, och den här är inget undantag. Dels ligger den väldigt vackert till vid sjön Viskan. Det var den lokale fabrikören Läs Mer …

Gudhems Kyrka och Kloster Falköping
Gudhems Kloster / Västra Götaland / Falköping Gudhems kyrka har utvecklats genom åren. Den har förlängts, bränts ner och återuppbyggts. Tornet byggdes vid en restaurering 1900. Kyrkan är nära Läs Mer …

Gläntankärret Falköping
Gläntankärret i Falköping är ett extremrikkärr, som tillförs kalkrikt vatten från Mösseberg. Kärret är mycket artrikt med ett flertal kalkgynnande arter. Många av dessa arter är beroende av årlig skötsel Läs Mer …

Gudhems Kungsgård Falköping
Gudhems Kungsgård fanns redan före 1100 talet och har bytt ägare flera gånger under åren. Gården tillhörde fram till ~ 1175 Uppsala Öd och var Konungens egendom. Men Konung Knut Eriksson Läs Mer …

Hulesjöns naturområde
Hulesjöns naturområde med omgivningarOmråden kring soptippar och reningsverk är ofta goda fågellokaler. Hulesjön med omgivningar är ett sådant område. Trots påverkan av kringliggande verksamheter finns här ett påfallande rikt fågelliv. Läs Mer …

Vallevägen Eahagen-Öglunda ängar naturreservat
Det här naturreservatet på 340 hektar har varit skyddat sedan 1975. Men redan 1935 blev området fridlyst, allt för att skydda den mångfald av arter som finns på den relativt Läs Mer …

Åsle kyrka
Åsle kyrka är i sina äldsta delar från 1100-talet. Den äldsta gravstenen vid västra kyrkogårdsmuren är intressant då den har både Tors hammare och det kristna korset inhuggna. Korsarmarna byggdes Läs Mer …

Cancerdrabbade Skaraborg – Cancergala
Föreningen med stort hjärta - Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi anordnar Cancergala i Skaraborg med musik och dans för att samla in pengar till dom Läs Mer …

Strängsereds trä kyrka Ulricehamn
Strängsereds trä kyrka Ulricehamn Det är inte ofta du får se gamla träkyrkor. Men Strängsereds kyrka Ulricehamn har stått här sedan 1671. Redan innan dess fanns det ett kapell här, Läs Mer …

Silverfallet – Karlsfors
Silverfallet är ett fantastiskt vattenfall i Billingens bergskant, där vattnet kaskaderar 60 meter ner över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten. Det är ett populärt resmål året runt och erbjuder en rad Läs Mer …

Kv. Gästgivaren – S:t Olofs hus
S:t Olofsgatan 1, S:t Olofs hus Detta huskomplex byggdes i slutet av 1960-talet och ersatte ett äldre hus som bl.a. innehållit två företag som framför andra finns inristade i Falköpings Läs Mer …

Vasa kyrkan Göteborg
Vasa kyrkan Göteborg hör inte till de allra äldsta byggnaderna. Den byggdes 1909 faktiskt, ganska nyligen jämfört med flera andra kyrkor. Men det kompenseras av hur vacker och smakfull den Läs Mer …

Sankta Helena kyrka och Källa
Sankta Helena kyrka Skövdes eget skyddshelgon.. Robert Gustafsson är klart roligare, men ingen har betytt så mycket för Skövde som Sankta Elin. Detta trots att hon kanske var inblandad i Läs Mer …

Ljungs kyrka nya och gamla
Ljungs nya kyrka Ljungs kyrka är en ikonisk kyrka belägen vid havet i Ljungskile. Med sin vackra arkitektur och historiska betydelse lockar den besökare från när och fjärran. En Kyrka Läs Mer …

Göteve Kyrka Falköping
Göteve Kyrka Falköping Kyrkan är tornlös med långhus, kor och ursprunglig absid från 1100-talet. Sakristian och vapenhuset har tillbyggts senare. Interiören med sin rika barockutsmyckning har ansetts som en av Läs Mer …

Hinden Rev – Lidköping
Hindens rev i Lidköping Hindens rev är ett mycket långt, smalt och rakt näs som sträcker från Kålland västerut i Vänern och ligger i Söne socken i Lidköpings kommun. Hindens rev är en ändmorän och utgör en del i den israndzon som kallas de mellansvenska Läs Mer …