Hålanda kyrka Ale

Kyrkor och Kloster

19 februari 2019

Hålanda kyrka Ale

Det här är en gammal kyrka som fortfarande har kvar stora delar från medeltiden. Inte många kyrkor har överlevt tidens tand, men Hålanda kyrka är delvis ett undantag. Ursprungligen så restes kyrkan här på 1200-talet. Dagens kyrka är resultatet av en renovering som skedde 1756, vilket fortfarande är en lång tid tillbaka i tiden.

Som de flesta traditionella kyrkor har Hålanda kyrka ett långhus med tillhörande klocktorn. Tornet är faktiskt en påbyggnad av vapenhuset, och uppfördes vid renoveringen på 1700-talet. Då byggde man också det tresidiga koret som är så vackert dekorerat. Även här är det en blandning av riktigt gamla klenoder och en (relativt) modern kyrka.

Det fanns redan en sakristia, men den ersattes på 1950-talet. Bara några årtionden tidigare hade man utvidgat kyrkogården, som ligger i anslutning till kyrkan. Det är en vacker plats, med stora grönområden.

Bland de sevärda relikerna från 1700-talet kan nämnas takmålningarna som du kan se i kyrkorummets tunnvalv. De har aldrig målats över utan är i originalskick, ganska fantastiskt med tanke på alla förändringar som skett under historiens gång. Johan Dyrck, en känd tysk-svensk kyrkokonstnär, har målat dem, och de föreställer bland annat treenigheten och den yttersta domen. Även i långhustaket kan du njuta av sex målningar som alla har bibliska motiv. Det är en speciell känsla när du tänker på att folk har gått där och tittat på dem i nästan 300 år.

Ännu äldre är altaruppsatsen, den tros vara från 1600-talet. Altartavlan är en oljemålning och på vardera sidan har du en målad ängel. Imponerande konst, speciellt i kombination med takmålningen. Även predikstolen är från samma tid med sitt sexkantiga ljudtak. Glöm inte att titta extra noga på dopfunten, den har stått där sedan 1200-talet. Tänk bara hur många barn som döpts i den.

Foto Bo Adriansson‎

57.934, 12.14987

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *