Trandansen vid Hornborgasjön Falköping-Skara

10 januari 2023
Inget i Kalendern

Trandansen vid Hornborgarsjön Falköping-Skara

En av Europas viktigaste fågelsjöar ligger i Västra Götaland. Hornborgasjön är framför allt känd för alla de tusentals tranor som flockar här på vårkanten för att dansa. Ornitologer och vanligt folk från hela världen kommer hit för att få se den enastående synen av Trandansen.

De första tranorna börjar komma redan i mitten av mars. De stannar till vid Hornborgasjön på sin väg norrut, där de senare kommer att häcka. I början av april är det som flest tranor här. Du hör på långt håll hur de skriker, det är ett speciellt läte. Det föredrar den södra ändan av sjön och här är det väl tillrättalagt för besökare som vill se tranorna dansa.

Du vet inte riktigt vilken tid på dygnet som tranorna börjar dans. Men det brukar ske varje dag. Då flaxar de med sina stora vingar, bugar mot varandra och cirklar runt. Många tranor kastar sig också upp i luften och gör några språng. Det är en helt fantastisk syn som du aldrig glömmer.

När tranorna anländer har de flugit en sträcka på 43 mil, från Tyskland. De delar inte upp färden utan utnyttjar de olika vindarna så de kan komma fram på mindre än en dag. En del tranor vill komma först så de kan boka in sitt revir. För det är samma grupper som kommer tillbaka år efter år.

En av orsakerna till att just Hornborgasjön är så populär är vattnet och maten. Tidigare matades de med potatis, men nu för tiden lägger man ut korn. Så här kan de vila upp sig och bli starka innan den jobbiga häckningsperioden.

Varje kväll räknar man tranorna, en i taget. Som mest har man noterat hela 27 000 på en och samma gång. Många av tranorna är ringmärkta, för det här är ett bra tillfälle för forskning. Den visar att en del tranor är över 25 år gamla, och fortsätter komma till Hornborgasjön varje år.

December – Januari 

Så går det att beskåda Örnarna runt Hornborgasjön. 

Film till Youtube Trandansen

Färder på Falbygden

Lars Bägerfeldt

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

1 kommentar

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela Sidan