Torpa stenhus i Tranemo

27 december 2019

Torpa stenhus är faktiskt ett slott och en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Torpa stenhus byggdes på 1400-talet och är en så kallad enkelhusborg. Det betyder att byggnaden gjordes så pass stark och tålig att den kunde fungera som ett försvar, en borg. Godset har ägts av en och samma familj sedan det byggdes mer eller mindre, och de är villiga att dela med sig av det historiska arvet med allmänheten.

Hela borgen har därför renoverats rejält och den ursprungliga interiören har återställts. Det finns också ett museum i anknytning till Torpa stenhus för att göra ditt besök komplett. Här kan du göra spökvandringar eller delta i medeltidsdagar. Mycket har gjorts för att visa hur det var på den tiden.

Samtidigt så är det ett levande gods, med hjorthägn och mycket annat. Du kan köpa kött och andra produkter i gårdsbutiken. Barnen kan få låna kläder och klä ut sig till medeltida prinsessor, eller riddare med svärd och sköld. Eftersom slottet visas upp genom guidade turer så kan du verkligen förstå hur det varit genom årens lopp.

För den som läst Birgit Sparres böcker om Gårdarna runt sjön så blir besöket extra speciellt, för Torpa stenhus är inspirationen till Heljö gård. Tala om historiens vingslag, men här har de verkligen bevarats väl.

Skylt text 

Torpa Stenhus Torpa Stenhus ligger naturskönt beläget vid den södra delen av sjön Asunden i Tranemo kommun. Oled sin unika arkitektur, intressanta interiörer och vackra renässansmålningar räknas slottet som en av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500 – talet.

Här hämtade Gustav Vasa sin tredje och sista hustru, Katarina Stenbock. Den första byggnaden uppfördes omkring år 1470 av riksrådet Arvid Knutsson som en försvarsborg mot danskarna. Torpa, som senare blev släkten Stenbocks främsta stamgods, har sedan 1400 – talet aldrig sålts utan gått i arv både på mans- och kvinnosidan.

Slottet var bebott fram till 1660 och användes därefter som sädesmagasin. Under de senaste åren har byggnaden genomgått en stor invändig renovering.

Den nuvarande ägaren Pehr Zethelius har återställt den ursprungliga rumsindelningen och återskapat miljöerna i slottet med både möbler, vackra gobelänger och tavlor. Torpa Stenhus bjuder idag sina besökare på en levande historia med flera intressanta utställningar och tidsenligt klädda dockor i naturlig storlek.

Foto: Lokal Helhet och Leif 

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *