Kinne Vedums Kyrka Kinnekulle
Ett försvarligt torn
Kinne Vedums Kyrka vid foten av Kinnekulle hör till de bäst bevarade medeltidskyrkorna i trakten, och då skall påpekas att det byggdes mängder av kyrkor här i tidig medeltid.
Men kanske litade man inte enbart på Guds beskydd, i slutet av 1100-talet försågs kyrkan med ett rejält torn i väst. Ett torn som enligt lokala berättelser skulle ha varit till som skydd mot de fiender som då ofta drog fram här.
Och tornet var svårerövrat. Det fanns bara en trång ingång och den var inifrån kyrkan. Och i tornet fanns bara några små fönster, kanske anpassade både för klockklangen och försvararnas pilar.
Som vanligt vet vi inte, men det verkar troligt att många av dessa tidiga kyrktorn, som byggdes med stor kostnad och stor möda, hade flera uppgifter.
Trångt i kyrkan?
Fick församlingarna plats i de första kyrkorna? Religionshistorikern Christer Hedin är tveksam i sin bok Kristendomens historia i Sverige. Visserligen ville prästerna ha alla till kyrkan, men kyrkorna var små och det bodde mycket folk på landet.
I Skara var det säkert inga problem. Utöver domkyrkan fanns tre små församlingskyrkor och två kyrkor vid konvent i utkanterna av stan. Men på landsbygden var det värre. Bevarade rester av tidiga kyrkor är mycket små, så det blev trångt även om alla stod under gudstjänsterna.
I boken tas man också ur villfarelsen att församlingen inget begrep eftersom gudstjänsterna var på latin. Men söndagsmässorna då folk var lediga och kunde gå förrättades nästan helt på svenska.
Om ni undrar över bilden så visar den Kinne Vedums kyrka nära Kinnekulle. Den hör till mina favoriter eftersom pappa under några år som pensionär tjänstgjorde som organist där, och ett brorsbarn döptes där. Och även om den har rötter från 1100-tal så behövde jag aldrig stå där.
Text och Foto Hans Menzing
Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.
Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR
0 kommentarer