Den kyrka som byggdes då, på 1200-talet, är idag en del av koret inuti Ransbergs kyrka. Ytterligare en kyrka som bevarar sin historia genom att inkludera den i nutiden. I övrigt är det en söt liten kyrka, med små fönster. Klocktornet står vid sidan om, och är inte vitrappad som själva kyrkan. Kyrkan rymmer 153 personer och moderniserades en del på 1970-talet.
Övergången mellan kor och långhus kallas ofta för triumfbågen, och det är vanligt att hänga ett krucifix här. Ransbergs kyrka har ett mycket gammalt sådant, även triumfkrucifixet är från 1200-talet. Även om det är något stympat så är det fortfarande en intressant detalj.
I motsats till andra kyrkor är dopfunten ganska ny här. Den gjordes så sent som 1935. De dopfuntar som fanns tidigare har sålts och försvunnit. Predikstolen är gjord i barock stil, och gjordes av Andreas Schmaltz. Den sattes upp 1685, och är alltså mitt emellan nutid och de tidigaste delarna av kyrkan.
Korfönstret är väldigt vackert. Det föreställer kristendomens början i Västergötland. Det gjordes av Harald Lindberg år 1960. Inne i sakristian däremot kan du se en gammal medeltida järndörr. Klockstapeln är ganska mysig, den är täckt med tjärade spån och inte så väldigt hög. Man gjöt om båda klockorna i slutet av 1800-talet.
Allt det nya och gamla blandas på ett harmoniskt sätt i Ransbergs kyrka. Du kan riktigt föreställa dig munkarna som vandrade på sina vallfärder, och behövde en helig plats att vila på. Det här var den perfekta platsen för dem att stanna till på.
Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.
Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR
0 kommentarer