Rydboholms kyrka Borås

Kyrkor och Kloster

12 februari 2019

Rydboholms kyrka Borås

Sverige är fullt av fina gamla kyrkor, och den här är inget undantag. Dels ligger den väldigt vackert till vid sjön Viskan. Det var den lokale fabrikören som såg till att det byggdes en kyrka här år 1852. Sakta men säkert så blev den utrustad tack vare gåvor. Vart efter så gjordes det även renoveringar, både utanpå och inuti. Fram till 1970 hörde Rydboholms kyrka Borås till bruket, men då gavs den till Kinnarumma församling. Kyrkan är vitmålad med plåttak, och ligger precis nere vid vattnet.

Det är ganska intressant hur kyrkan kom till framför allt för att de som jobbade på fabriken eller bruket skulle ha någonstans att tillbe. Bolaget stod för alla kostnader, både för predikant, organist och allt annat som hörde till. Ända tills de skänkte kyrkan till församlingen. Till en början var det bara ett stort långhus. Orgeln skänktes till kyrkan 1884, och först 1899 så byggde man klocktornet. Dagens klocktorn är inte det ursprungliga, för det byttes ut redan 1934.

Rydboholms kyrka Borås är byggd i nyklassisk stil och är en brukskyrka. Den ger ett luftigt intryck när du kommer in, för inredningen är ljus och smakfullt dekorerad. Taket har en intressant välvning som ger mer rymd. Dopfunten är gjord av trä och är ganska gammal. Den gjordes någon gång mellan 1918 och 1920 och har åtta sidor. Även predikstolen är från samma tid, och har en femsidig korg. Det var ungefär då som man renoverade kyrkan och förnyade många gamla detaljer.

Från taket hänger vackra takkronor, och runt deras fästen finns det målningar av John Hedeaus. Han har också målat detaljerna du ser i fönsternischerna. Samma konstnär fick uppdraget att måla altartavlan, i samband med den tidigare nämnda renoveringen. Motivet är Kristi förklaring.

Både de fina detaljerna inuti kyrkan, dess väl underhållna yttre samt vackra läge är alla bra anledningar till att besöka Rydboholms kyrka.

Foto Bo Adriansson‎ 10 juli 2018

57.65313, 12.89117

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *