Gudhems Kyrka och Kloster Falköping

10 januari 2023
Gudhems Kloster / Västra Götaland / Falköping
 
Gudhems kyrka har utvecklats genom åren. Den har förlängts, bränts ner och återuppbyggts. Tornet byggdes vid en restaurering 1900. Kyrkan är nära kopplad till det nunnekloster som låg här.
 
Båda två är från 1100-talet och hör till de äldre i landet. I kyrkans vapenhus står det två runstenar, som också vittnar om dess långa historia. Bakom koret syns den vackra fönstermålningen av Harald Lindberg.

Klostret var som mest aktivt under 1200-talet. Bland annat för att drottning Katarina levde sina sista år här inna död år 1252 änka efter kung Erik Eriksson läspe och halte, och donerade starkt till klostret.

År 1529 bröt det ut en eldsvåda som förstörde klostret. Men under åren 1928–1969 gjorde man utgrävningar för att bevara så mycket som möjligt av ruinerna.

Du kan fortfarande tydligt se var de olika byggnaderna stod. I Klostermuseet finns en kopia till drottningens grav. Bakom museet som finns i anslutning till kyrkan odlar man medeltida kryddor och medicinalväxter, precis som nunnorna gjorde på sin tid.

På Klostret återstår i dag bara låga murar och några vackra valvbågar att beskåda.
 
Det var i Gudhems kloster som Arns älskade Cecilia fick tillbringa en 20 år lång botgöring under den stränga moder Rikissa.
 
Restaurerades utvändigt 2019

Gudhems Kyrka 

Den första församlingskyrkan byggdes i slutet av 1000-talet och hade ett långhus med förtränkt kor, vapenhus och saknade torn.

Gudhems Klostermuseum

Gudhems klostermuseum förening bildades 1943 med mål att inrätta ett permanent klostermuseum i Gudhem. 1989 inköptes, från Gudhems Kungsgårds ägare, en stenbyggnad som en gång inrymt smedja och snickeriverkstad. Byggnaden är perfekt belägen c:a 100 meter från själva klosterruinen.

Guidade turer går att få på Sommaren se hemsidan.

År 2023 så är det upprustning av museumet och trädgården. Ny byggnad för att förvara kloster stenarna i och att man kan beskåda dessa. 

Kloster Trädgården

Gudhems klosterträdgård ligger alldeles bakom muséet. Där odlas enbart medeltida växter. Dessa användes både som kryddor och medicinalväxter. Gudhemsrosen liksom Jungfrurosen, Apotekarrosen och Polkagrisrosen finns representerade.

Vandringsled i Gudhem

1. Gudhems klosterruin 2. Telacka  3. Dreven mellan Telacka och Forentorpa  4. Klosterkvarnen  5. Forentorpa ängar

Se karta på hemsidan

Foto: Lokal Helhet

Häst Shining San Tari: professionella fotografer från både Holland och Sverige som är på resande fot . (Fotograferna hade tillstånd att fota på platserna.)

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela