Ornunga gamla kyrka

Kyrkor och Kloster

29 december 2019

Ornunga gamla kyrka, Västergötland, Vårgårda kn Asklanda fs.

Det är svårt att säga exakt när Ornunga gamla kyrka faktiskt byggdes, men en gammal legend säger att det skedde någon gång på 1200-talet tack vare två systrar. Oavsett om sägnen stämmer eller inte så är detta en oerhört vacker medeltidskyrka. På 1720-talet så byggdes kyrkan ut och en mängd av inredningen speglar därför denna tidsepok. Kyrkan ligger på området Svältorna och trots utbyggnaden så har den lyckats behålla sin medeltida känsla än idag. Till stort tack vare Svältornas fornminnesförening som såg till att stoppa kyrkan från att rivas i början på 1900-talet när Ornungas nya kyrka stod klar.  

Kyrkan är en slående uppvisning av historia och här möts du av en rad olika tidsepoker. I kyrkan finns en Madonnaskulptur från den senare halvan av 1200-talet, och på taket finner du målningar som sträcker sig hela vägen till 1600-talet. Men det är inte allt, altartavlan samt predikarstolen är från 1700-talets början och samtliga delar är det som gör att den här kyrkan är så intressant.

Takmålningar och läktare från 1600-talet. Interiören orörd och ger en bild av hur kyrkorna i Västergötland såg ut vid den tiden.

Text och Foto Sture Björnson, år 2011 och 2013

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *