Töreboda kyrka

23 december 2021

På medeltiden stod inte kyrkan här, utan folk fick gå någon annanstans på söndagarna. Men på 1600-talet så byggde man ett litet träkapell på platsen. Den var lagom stor och bredvid stod ett klocktorn. När det var dags för en permanent kyrkobyggnad så revs det gamla träkapellet. År 1870 var den nya, fina tegelkyrkan färdig.

Kyrkor är traditionellt byggda i riktningen öster-väster. Solen går upp i öster, och man tror att Kristus kommer tillbaka från det väderstrecket. Därför är det här man sätter altaret. Töreboda kyrka är dock byggd i nordlig-sydlig riktning, vilket troligtvis beror på den dåliga terrängen som gjorde det svårt att lägga grunden på annat sätt. Kyrktornet ligger i norr, och koret i söder.

Töreboda kyrka är vacker i sin röda tegelskrud. Redan på 1800-talet fick den sitt skiffertak, som passar bra ihop med både byggnaden och omgivningarna. Även inne är taket vackert, det är ett så kallat tredingstak, som är typiskt för den tid då kyrkan byggdes. Högst upp är taket horisontellt som vanligt, men sedan sluttar sidorna ner mot väggarna. Effekten är inbjudande och rofylld.

1951 var det dags för renovering. Då passade man på att bygga till sakristian som ligger i öster, samt de vackra målningarna på korväggen. Dessa är målade av Torsten Nordberg, en känd kyrkomålare. 1981 renoverades kyrkan igen, och den är därmed i mycket gott skick.

Några av skatterna från tidigare kyrkor finns kvar. Dopfunten är gjord av sandsten och har funnits där sedan 1200-talet. Likaså kan du se den stora madonnafiguren från samma tidsepok, Den är hela 82 centimeter hög.

Den gamla altaruppsatsen är en blandning av gammalt och nytt. Inte så nytt kanske, uppsatsen är från 1738. Och skulpturen av Jesus och Maria är från 1400-talet, gjord i trä. Du kan beundra det hela vid den östra långhusväggen.

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

2 Kommentarer

  1. Peter Larsson

    Tack för en mycket intressant artikel som förstärker upplevelsen av att se er fina kyrka, både exteriör och interiör. Själv är jag göteborgare men minns från sent 1970-tal Ruth Jungebrands berättande om Töreboda, hennes uppväxt, skolan, kyrkan mm i samband med att hon sjöng egna visor. Vid 75 års ålder sjöng hon då in sitt livs enda skiva med egna melodier som exempelvis ”Himmelens klockor”. Till arrangör hade Ruth i studion den än i dag verksamme Rolf Lejdestad, som annars är förknippad med den numera så amerikanske Sören Skarback och andra välkända musikskapare. Och jo då, barndomens Töreboda och kyrkan blev för Ruth Jungebrand en stadig grund livet ut.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela