Föreningen Stenhuggeriets Vänne

Upplev Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri tillsammans med Föreningen Stenhuggeriets Vänner.

Arbetslivsmuseum här bearbetas Kinnekulles kalksten.

Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri – Föreningen Stenhuggeriets Vänner

      

Den ideella föreningen Stenhuggeriets Vänner bildades 1983 och har till uppgift att bevara, vårda och levandegöra Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri. Verksamheten skall bedrivas i samarbete med stenhuggeriets stiftelse och får inte strida mot beslut tagna av stiftelsen.

Upplev Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri

Det är länge sedan vi slog upp våra portar för de första besökarna, men intresset för det gamla stenhuggeriet är lika stort som någonsin. Att se och höra hyvelstålet plöja sin väg på stenblocken upphör aldrig att fascinera och många besökare återkommer år efter år.

Störstapublik dagar under året är Vårrundan i maj och Höstrundan med Kulturarvsdagen i september. Då är det öppet hus med många maskiner igång och traditionsenligt fritt inträde. Självklart tar vi också emot förbokade grupper med visning av stenhuggeriet i drift.

Även om Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri är ett arbetslivsmuseum finns inga informationsskyltar eller montrar med föremål. Besökaren möter istället två autentiska arbetsplatser, den gamla och den nya verkstaden. Inte sällan händer det att besökare på öppet hus tror att allt är igång som det alltid har varit och det tar vi med ett leende som ett kvitto på ett lyckat bevarande.

Stöd vår verksamhet – bli medlem!

Föreningen är öppen för alla intresserade. Vi är omkring 160 medlemmar, men vill gärna bli fler. De mest aktiva medlemmarna träffas nere vid stenhuggeriet den sista helgfria lördagen varje månad, mars – november, mellan klockan 11 och 15 och då håller vi även öppet för besökare. Som aktiv kan man arbeta med sten (hyvla, såga, svarva och hugga), underhålla och renovera maskiner och byggnader eller visa anläggningen för besökare. Du väljer själv vad du vill ägna dig åt inom ramen för föreningens verksamhet. Har du inte tid eller lust att vara aktiv, så vill vi gärna ha dig som stödjande medlem.

Asle ta stugby

Adress

Stenhuggeriet ligger i Råbäcks hamn, Kinnekulle

58.60629, 13.347216