Ållerbergs Segelflygmuseum och Veteransällskap SVS

Upptäck segelflygets fascinerande värld på Ållebergs segelflygmuseum, det enda museet i sitt slag i Sverige.

Vår veteranförening samlar in och registrerar kulturellt och historiskt intressanta segelflygplan.

Ållerbergs Segelflygmuseum och Veteransällskap SVS

        

Välkommen till Ållebergs segelflygmuseum Ålleberg!

Vi är så glada att kunna presentera dig för det enda museet i sitt slag i Sverige. I vårt museum möts historia och luftfart, och vårt mål är att dela den fascinerande världen av segelflygning med våra besökare. När du utforskar vårt museum kommer du att förflyttas tillbaka i tiden till flygets gyllene era.

Med en samling flygplan som inkluderar världens äldsta flygande Tiger Moth är vi stolta över att visa upp segelflygets utveckling från dess tidigaste början till den moderna tidsåldern.

Våra passionerade guider är hjärtat i vårt museum, och de är alltid ivriga att dela med sig av sina kunskaper och historier till dig. Många av dem har lärt sig flyga på Ålleberg och använder de flygplan och den utrustning som nu visas i museet. Vi uppmuntrar dig att dra nytta av deras expertis och ställa så många frågor du vill. När du går genom våra gallerier kommer du att se många historiska flygplan, artefakter och utrustning som visas upp.

Men det är inte allt – vi erbjuder också den sällsynta möjligheten att flyga med veteranflygplan. Om du är intresserad av att följa med som passagerare är vi glada att kunna ordna detta åt dig. Det är bara att titta på vår webbplats för att se vilka tider vi flyger.

På Ålleberg Gliding Museum Ålleberg anser vi att flygets magi ska vara tillgänglig för alla. Vi är här för att inspirera och utbilda, och vi är fast beslutna att göra ditt besök till en oförglömlig upplevelse. Så kom in, utforska till ditt hjärtas belåtenhet och känn dig fri att flyga med oss!

Segelflygets Veteransällskap SVS Samla information och dokument om segelflyget i Sverige. Leta upp och registrera kulturhistoriskt intressanta glid- och segelflygplan. Aktivt stötta och utveckla Ållebergs segelflygmuseum. Ordna träffar, flyghelger och resor med anknytning till veteransegelflyg. och Inte minst – flyga med veteransegelflygplan. SVS är en rikstäckande förening öppen för alla.

Man behöver inte kunna flyga för att vara medlem, alla är välkomna både som aktiva eller som stöttande. SVS har för närvarande cirka 200 medlemmar spridda över hela landet, några även i andra länder. Vi har intensivt samarbete med Stiftelsen Ållebergs Segelflygmuseum och vi är medlemmar i RF, FSF och Segelflygförbundet. Som medlem i Segelflygets Veteransällskap stöttar du sällskapets strävan att bevara äldre kulturhistoriskt intressanta segelflygplan, en del av dem i luftvärdigt skick. Vi välkomnar medlemmar i alla åldrar. Vår medlemstidning SVS-Nytt utkommer med 4 nummer/år. Som medlem har du också möjlighet att arbeta med och även flyga historiskt intressanta flygplan på härliga Ålleberg. Som aktiv pilot, fd aktiv pilot med säkerhetsförare eller som passagerare flyger du då till medlemspris. Du kan även få behörigheter förlängda hos oss. Du eller några kompisar kan bli fadder åt något flygplan och disponera det på din hemmaflygplats. Vi vill också peka på en fin möjlighet att umgås med likasinnade i alla åldrar. Vi har kul ihop!

Det finns goda möjligheter till övernattning i Segelflygets stugor eller på campingen. Restaurangen är öppen sommarhalvåret. Segelflygklubbar välkomnas att ha läger på Ålleberg och flyga med oss. SVS sköter driften av Segelflygmuseet uppe på Ålleberg där också majoriteten av vår verksamhet sker. Vi väldigt glada om du kan hjälpa oss som museiguide en helg eller hel vecka! Kontakta museichefen Björn Svensson eller Lennart Lagerfors!

Normalt flyger vi en långhelg varje månad under sommarhalvåret samt en hel lägervecka under juli. Under vår och höst arbetar vi med utveckling av museet och underhåll på museets flygplan och övriga objekt. Allt annonseras i SVS-Nytt samt på vår hemsida och Facebooksida.

Asle ta stugby

  

Adress

Ålleberg, 521 91 Falköping

58.137479, 13.599089

Asle ta stugby