Mössebergs Djurpark – Utsiktstornet i Falköping

18 maj 2019

Mössebergs Djurpark

Har kan in slappa och njuta av utsikten och leka på lekplatsen, titta på djuren så som kanin, katten, grisen, hästen, fåren m.m.

Ta med fikakorgen och sätt er på parkbänkarna eller i det fria på gräset. Finns även möjlighet till att grilla i grill-paviljongen.

Barnen kan gunga, klättra, leka i sandlådan eller trampa på trampbilar m.m.

Foto: Lokal Helhet

Utsiktstornet på Mösseberg, Falköping

Mössebergs Utsiktstorn byggdes 1902 på uppdrag av Mössebergs Vattenkuranstalt och invigdes 28 maj 1903 av landshövding Cornelius Alexander Sjöcrona. Idén bakom uppförandet var att ge Vattenkuranstaltens gäster ett utflyktsmål på lagom promenadavstånd.

Tornet är 35 m högt och är beläget 318 m över havets nivå. De 192 trappstegen i sten samt ytterligare 14 i järntrappan tar dig till toppen på 350 meters höjd över havet. Väl uppe lovar vi en fantastisk vy över det fagra landskapet.

Tornet renoverades första gången 1956, då fasadtegel, framförallt på den utsatta södersidan utbyttes. Ursprungliga dekorativa detaljer försvann samtidigt.
Även den ursprungliga torntoppdelen revs och ersattes med en ny toppdel i betong.

Vid restaureringen 1994 har tornet återställts i ursprungligt skick. Denna restaurering genomfördes med medel från Falköpings kommun, Länsarbetsnämnden och Riksantikvarieämbetet.

Källa: Skylt på plats Bilder: Tomas Lager

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela Sidan