58.185569, 13.54184
Mössebergs Djurpark
Utforska Mössebergs Djurpark, där avkoppling och nöje går hand i hand. Här kan du njuta av den vackra utsikten, låta barnen utforska de två lekplatserna – en av dem är tillgänglighetsanpassad – och beundra en mångfald av djur, från kaniner och katter till grisar, hästar, får, och mycket mer.
Packa ner något gott i fikakorgen och slå er ner på en av parkens bänkar eller direkt på gräset. För den som föredrar att grilla, finns en välutrustad grillpaviljong tillgänglig.
För barnen erbjuder parken en rad aktiviteter inklusive gungor, klätterställningar, sandlåda och trampbilar, för att nämna några. Djurparken är hem för en fascinerande samling djur, inklusive påfåglar, höns, afrikanska dvärggetter, kaniner, grisar, dovhjortar, åsnor, minishetlandsponnyer, och alpackor.
Medan du njuter av din medhavda picknick, kan du välja mellan att sitta på bänkar spridda över parken eller vid någon av de fem grillplatserna. Kom ihåg att ta med grillkol eller liknande, och du ansvarar själv för att tända och släcka grillen.
Parken bjuder också på trampbilar, där barn kan köra runt på markerade vägar och ”tanka” vid den lilla pumpstationen. I kaninhuset väntar en upptäcktsfärd bland olika sorters kaniner, marsvin och fiskar.
När du anländer finns parkering nära ingången, bara 250 meter från djurparken, och det bästa av allt – entrén är fri!
Foto: Lokal Helhet
Utsiktstornet på Mösseberg, Falköping
Mössebergs Utsiktstorn byggdes 1902 på uppdrag av Mössebergs Vattenkuranstalt och invigdes 28 maj 1903 av landshövding Cornelius Alexander Sjöcrona. Idén bakom uppförandet var att ge Vattenkuranstaltens gäster ett utflyktsmål på lagom promenadavstånd.
Tornet är 35 m högt och är beläget 318 m över havets nivå. De 192 trappstegen i sten samt ytterligare 14 i järntrappan tar dig till toppen på 350 meters höjd över havet. Väl uppe lovar vi en fantastisk vy över det fagra landskapet.
Tornet renoverades första gången 1956, då fasadtegel, framförallt på den utsatta södersidan utbyttes. Ursprungliga dekorativa detaljer försvann samtidigt.
Även den ursprungliga torntoppdelen revs och ersattes med en ny toppdel i betong.
Vid restaureringen 1994 har tornet återställts i ursprungligt skick. Denna restaurering genomfördes med medel från Falköpings kommun, Länsarbetsnämnden och Riksantikvarieämbetet.
Källa: Skylt på plats Bilder: Tomas Lager
Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.
Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se
0 kommentarer