Ramhultafallet

3 maj 2020

Ramhultafallet

Det underbart vackra vattenfallet är en del av skogsreservatet med samma namn som ligger i Västergötland. Närmare bestämt vid sjön Lygnerns nordvästra strand. Området har varit skyddat som naturreservat i ungefär 25 år. Men träden som dominerar reservatet har stått här bra mycket längre.

En del menar att gränsen mellan Sverige och Danmark gick här en gång i tiden. Om bara de stora ekarna kunde tala. Många av dem är 150 år gamla, vilket ändå är flera hundra år efter landsgränsen flyttades. Förutom ek, som är det vanligaste trädet runt Ramhultafallet, finns det både asp och tall. Även de sistnämnda är gamla och väldigt imponerande.

Skogsreservatet har en yta på 26 hektar, längs med sjön är det 1, 2 kilometer. Det gör den till ett utmärkt utflyktsmål. Området är dock väldigt kuperat, med branta stup som leder ner till sjön. Det kan därför vara svårt att ta sig fram. Men just de branta klipporna är anledningen till att du har det fina vattenfallet som kastar sig ner mot sjön. Egentligen är det en del av Ramnån. Om du håller dig till de norra delarna av reservatet är det lättare att ta sig fram.

Förutom alla de gamla, intressanta träden så kan du se en mängd med vilda blommor. Beroende på årstiden naturligtvis, vilket är charmen med att komma ut i naturen. På våren är det fullt av vit-och blåsippor, som en liten matta. Senare så blandas blåbärsriset med kruståtel och ängskovall. Andra växter att se efter är gullpudra, mussellav, västkustros och trollsmultron. En del av dem är ganska ovanliga, och du får vara uppmärksam för att inte missa något.

I Ramhultafallet kan du kombinera naturupplevelser med historia. Det finns två sensättningar, fornlämningar som gör besöket ännu intressantare. Inte lika gammalt men ändå trevligt är resterna av en kvarn som ligger vid foten av vattenfallet.

Här hittar du fikabord, vacker utsikt över sjön och fin stig i skogen om du vill fortsätta upptäcka naturen här i Ramhultafallets natur.

Underbara vackra Ramhultafallet

57.509795, 12.387568

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela Sidan