Annebergs bränneri

24 april 2022
Mellan Tidholm och Falköping ligger ett av landets bäst bevarade brännerier. Många har försvunnit, men Anneberg står kvar. Och det var inte alls så länge sedan som man fortfarande brände sitt goda brännvin här. Under 2000-talet restaurerades byggnaden så att du idag kan besöka det intressanta gamla kulturarvet. Omgivningarna och gården är också mycket vackra.

Anneberg gård tillkom år 1787 då en kungsgård delades upp. Det är intressant att namnet härrör från den första ägarens fru, som hette Anne. Hennes man, Per Alexander Rudbeck, var den förste ägaren. Släkten Berglund tog över gården och startade 1846 upp brännvinstillverkningen. Idag är det fjärde generationen Berglund som håller till här, och är aktiva både med gårdsbruk och bränneri.

Själva bränneriet på Anneberg gård byggdes 1889. Tidigare var det en träbyggnad, men den nuvarande byggnaden är gjord av sten. Efter restaurationen kan du verkligen föreställa dig hur det var under dess stordagar. Vit och stolt står bränneriet där, öppet för besökare. De flesta delar av processen finns kvar, brännvin är ju något som görs stegvis. Fram till 1951 var produktionen i full sving här. Tyvärr försvann det ursprungliga receptet. Det var bara gamle Berglund som kände till det och han delade inte med sig av hemligheten. Boka gärna in en guidad tur för att få ut så mycket som möjligt av besöket.

På 2000-talet började man bränna ett kornbrännvin igen, som du kan köpa på Systembolaget. Det har en kryddig smak med lite sötma, samt inslag kummin, citrus, bröd och dill. Ska helst intas kyld, som snaps. Ganska roligt att prova på efter ett besök på Anneberg bränneri. Det blir extra speciellt när du ser var det hela började. Och det gör inte så mycket att det inte är exakt samma blandning som för 150 år sedan.

58.149768, 13.807777

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *