Ås kyrka

Kyrkor och Kloster

12 februari 2019

Ås kyrka

Vikingahövdingen helgades?

Nog verkar det som ett hån mot en mäktig vikingahövding att efter hans död gräva bort halva hans ståtliga gravkulle och på resterna bygga en kristen kyrka. Detta trots att hövdingen i Ås helst kanske hyllade Oden innan han gick i strid.

Men förmodligen var kyrkbygget snarare en hyllning till en anfader som hade oturen att aldrig få chansen att bli kristen.
Och det är inte så konstigt, hövdingen tros ha begravts i början av 800-talet, och då var inte så många västgötar kristna. Dagens kyrka stenkyrka verkar ha uppförts 300 år senare, men den kan förstås haft föregångare i trä.

Och omkring år 1000 höggs den runsten som idag kan ses inmurad i kyrkväggen och berättar om Karl som rest från bygden för vikingaäventyr i England men dog på vägen under en mellanlandning på Jylland. Det är högst troligt att det handlar om samma släkt; pojken på runstenen, herrarna som byggde stenkyrkan och hövdingen i kullen hörde alla till bygdens mäktiga familj.

Det finns fler exempel på gravar som blivit grund till en kristen kyrka, Forsby utanför Skövde verkar också vara byggd på en gravkulle.
För er som inte har lyckan att bo nära Vänern skall berättas att Ås ligger inte så långt från Grästorp. Och kullen där kyrkan ligger är inte så hög, man tog bort toppen för att kyrkan skulle stå stadigare.

Text och Foto Hans Menzing‎

58.37388, 12.6606

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *