Åsarp-Smula kyrka

Kyrkor och Kloster

18 juni 2020

Åsarp-Smula kyrka, även Norra Åsarps kyrka, är en kyrkobyggnad som tillhör Åsarps församling (före 1998 Åsarp-Smula församling) i Skara stift. Den ligger i samhället Åsarp i den södra delen av Falköpings kommun.

Kyrkobyggnaden
Åsarp-Smula kyrka är den tredje kyrkan i ordningen på denna plats. Under 1100-talet byggdes Norra Åsarps kyrka i romansk stil med ett kraftigt torn. I början på 1800-talet bestämdes att Norra Åsarps och Smula församlingar skulle bygga en gemensam kyrka. Norra Åsarps kyrka revs 1829 för att ge plats åt en ny kyrkobyggnad. Den nya kyrkan var invigningsklar 1830, då även den medeltida kyrkan i Smula revs. Det visade sig att den nya kyrkan var behäftad med många brister, varför man tvingades att riva den och bygga en ny som stod klar 1883. Den nya kyrkan återanvände grunden, delar av murarna och tornet från den tidigare kyrkan. Kyrkan uppfördes i nygotisk stil efter ritningar av Helgo Zetterwall.
Under 1939-1940 genomgick kyrkan en renovering. Sakristian byggdes till, koret fick en annan utformning, bänkarna ändrades och läktaren blev tillbyggd. Slottsarkitekt Knut Nordenskjöld var rådgivare under bygget.

Text: Wikipedia Bilder: Tomas Lager

58.021538, 13.572536

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela Sidan