Ekeröd gravfält Skåne
Få saker kan vara så inspirerande som att besöka forntida gravfält. Här känner du verkligen historiens vingslag. Ekeröd gravfält i Skåne är mycket gammalt, man beräknar att det användes runt 400 e Kr eller under den yngre järnåldern. Men först på 1930-talet så gjordes det lite noggrannare undersökningar, och gravarna öppnades. Då fann man ett antal föremål, bland annat ett järnsvärd.
Det ser inte så mycket ut för världen. Några resta stenar, runda stensättningar och domarringar. Du får gå in i skogen en bit för att kunna se dem. Men på den tiden var det så här du markerade gravar. Stensättningar var en vanlig form under långa tider. Stenarna är inte uppresta eller höga, utan det handlar om en låg, flackare profil. Ibland lade man jord eller torv över dem, andra gånger hade de en kantkedja.
Ett annat vanligt sätt var att begrava sitt folk med domarringar. Då ställdes stenarna i en rund eller avlång ring. Antingen stod de rätt upp eller så låg de på marken, lite som stensättningarna. På Ekeröd gravfält finns det sju domarringar, även om det kan vara svårt att urskilja dem alla. Stenarna ligger lågt, och tidens tand har gjort sitt till. Efter ett tag börjar ju mossa och annat växa runt om stenarna, men du kan fortfarande tydligt se det gamla gravfältet.
De gravar du ser på Ekeröd gravfält tros vara brandgravar. Det var vanligt under järnåldern att bränna den döda personen på ett bål. Antingen gjordes det på plats, och allt samman täcktes över med jord. Efteråt reste man stenarna för att markera var begravning skett. Men ibland så brändes hen någon annanstans och bara resterna placerades i graven. Tyvärr är det då svårt att veta vem eller vad som finns i graven. Så de fynd som görs är extra värdefulla.
Foto: Emelie
Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.
Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se
0 kommentarer