Eljaröds kyrka Brösarp-Tranås

Kyrkor och Kloster

12 februari 2019

Eljaröds kyrka Brösarp-Tranås

Det här är en gammal kyrka som har byggts på och förändrats något genom årens lopp. Den är en av de få tegelkyrkorna i Skåne som har bevarats. Idag är den täckt av vit puts så du ser inte de gamla väggarna. Men de finns där under. Mycket av kyrkan är nämligen från 1200-talet, eller ännu äldre.

Eljaröds kyrka Brösarp-Tranås ger ett ganska kompakt intryck. Det kan ha att göra med de olika tillbyggnaderna. Du har långhuset, koret och sakristian. Sedan har man också byggt till ett vapenus samt klocktornet. Det högsta tornet är smalt och spetsigt, men allt annat är mer kantigt med sina välvda fönster.

Eljaröds kyrka byggdes på 1200-talet i romansk stil. Grunden är gjord av gråsten och sedan lade man upp teglet uppepå. Den undre delen av tornet är fint med en portal och ett runt fönster där du kan se en sexuddig stjärna. I sakristian finns det en vackert dekorerad gravhäll.

Det finns mycket fint kvar från medeltiden. Bland annat har du dopfunten från 1200-talet, och ett krucifix från samma tid. En madonnaskulptur i trä var också från 1200-talet, men hade försvunnit till ett museum i Lund. 1966 gavs den tillbaka så du kan se den på sin rättmätiga plats.

I jämförelse med de här relikerna är predikstolen ung, den är från 1600-talet, likaså altaruppsatsen som är ett renässansarbete. Sakristian är hem till en marmorskulptur som skänktes av den kände skulptören Erik Nordin.

Det finns alltså flera små fina detaljer att titta efter när du besöker Eljaröds kyrka. Även om du inte kan se tegelstenen så vet du att den finns där inne, efter alla dessa år. Vartefter man renoverar olika delar av kyrkan så kommer det fram nya skatter. År 2008 fann man två gravstenar under golvet, som nu är tillgängliga för alla att se. Vem vet vad man hittar i framtiden?

Text nedan från Bo

Eljaröds kyrka tillhör Brösarp-Tranås församling i Lunds stift. Den ligger i Tomelilla kommun på Österlen. Kyrkan är ursprungligen från 1200-talet men har byggts om och byggts till många gånger. Från början stod den på en grund av gråsten och bestod bara av ett långskepp och ett kor. Eljaröd räknas som en av få bevarade medeltida tegelkyrkor i Skåne – trots att tegelväggarna numera är dolda av vit puts. Det finns en del inventarier från medeltiden som dopfunten.

Foto: Bo Adriansson‎ 26 maj 2018

55.69696, 14.0377

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *