Floby Kyrka

Kyrkor och Kloster

24 april 2022
I västra Götaland kan du besöka Floby kyrka. Den är vit och präktig, och den största kyrkan i pastoratet. Tidigare stod det en annan kyrka här som revs och gav plats för Floby kyrka 1844-45. Den är stor och kunde till en början rymma 600 besökare. Men senare har man renoverat och gjort den mer modern, bland annat sattes det inte toaletter. Så nu har det utrymme för 350 besökare, vilket inte heller är så få.

Kyrkor runt om i landet var i ständig utveckling. Den gamla sockenkyrkan som stod här renoverades också ett par gånger innan den slutligen revs. De nya kyrkorna byggdes i bättre material, och därför står de kvar. Floby kyrka genomgick en första renovation redan på 1870-talet, och senare för att modernisera den. Taket fick ett lyft 2015, och vissa förändringar har gjorts runt om kyrkan. Det finns idag ett par gravlundar och man byggde även en ekonomibyggnad.

Du kan gå upp i det höga tornet, som byggdes vid renoveringen 1877. Det är ganska högt upp, men väl värt ansträngningen. För där uppe kan du se ut genom fönstret, och det är verkligen en vy. Eftersom tornet är så högt kan du se flera mil runt omkring kyrkan, och det är fönster i varje riktning.

Även inuti kyrkan finns det fina saker att beundra. Bredvid altaret har du två träskulpturer som bevarats från den gamla, medeltida kyrkan. Dopfunten är också mycket gammal, från sekelskiftet mellan 11- och 1200-talet. Den är gjord av odekorerad sandsten. Altartavlan gjordes år 1878 av Mårten Eskil Winge och har både kolonner och kapitäl. Motivet är Jesus välsignar barnen.

Den stora vackra kyrkan invigdes 1845, och är fortfarande i bruk. Du kan se att kyrkan är väl underhållen och omhändertagen. Hela omgivningen är fridfull men ändå öppen.

Ta en runda på Pilgrimsleden Vilskeleden

Vilskeleden är en pilgrimsled som sträcker sig genom Floby pastorat, från Östra Tunhems kyrka i norr till Jäla kyrka i sõder. Totalt är leden 42,4 kilometer lång och den består av sex etapper mellan sju kyrkor.

Vid Jäla kyrka och Östra Tunhems kyrka ansluter Vilskeleden till S:t Olofsleden. Leden går på stigar och vägar, genom odlingslandskap och skog, och några kvarter genom Floby samhälle. Här finns allt från löv- och barrskog, till hagmark och öppna fält, och du går vid bäckar där du kan fylla din vattenflaska eller under våren titta på vitsippshavet.

Bland upplevelserna längs din vandring finns Ljusningshögen i Floby, stenvalvsbron vid Hålen och det kalkrika naturreservatet vid Vilske-Kleva Klintar med sin säregna geologi och växtlighet. Vilskeleden är ett samarbete mellan Floby pastorat och Falköpings kommun. Leden invigdes den 6 juni 2021. Läs mer HÄR

 

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela Sidan