Forsby kyrka Skövde

Det här är Sveriges äldsta, daterade kyrka. I koret finns det en inskription som säger att den byggdes 1135. Man har också gjort undersökningar av träet och funnit att de har stått på rot fram till 1130, så datumet verkar stämma. Forsby kyrka Skövde står uppe på en liten kulle och har inget klocktorn. I stället står det en klockstapel bredvid.

Hela området är av historiskt intresse. Själva kyrkan är byggd uppe på en storhög, vilket är en gravplats från vikingatiden. Inte långt från kyrkan ligger två husabyar. Det var kungliga gårdar som försåg kungligheterna med vad de behövde. Historikerna tror att det här var ett maktcentrum under sen vikingatid. Man har också funnit en kalkmila som troligtvis var i bruk när kyrkan byggdes, det vill säga för över 1000 år sedan. Likaså är sockenmagasinet från samma tid. På gravkullen kan du fortfarande se två liljestenar och två stavkorshällar.

Forsby kyrka ser nästan ut som ett vanligt litet hus, eftersom det inte har något torn. Ett långhus, absid och kor som är byggd i romansk stil. Långhuset byggdes om ganska tidigt och hela kyrkan renoverades på 1600-talet. Så småningom förstorade man fönstren och förlängde absiden. Klockstapeln är hög, med sin traditionella triangelform, och byggdes 1704. Lillklockan är från medeltiden.

En av höjdpunkterna när du besöker kyrkan är de vackra takmålningarna. De gjordes 1745 av Johan Risberg, en lokal kyrkomålare. Från början var det fem olika motiv-Kristi födelse, Kristi uppståndelse, Yttersta domen, De dödas uppståndelse på Forsby kyrkogård och Helvetet. Målningarna är detaljerade och väldigt fint gjorda. Så till den grad att folk skrämdes av Helvetet, och till sist målade man över den. Ta gärna med dig en spegel så du kan se på målningarna utan att få ont i nacken. För du vill inte missa någon av alla de fantastiska detaljerna.

Text nedan från Hans

Forsby kyrka strax utanför Skövde är en av de kyrkor som byggts på gamla gravar. Antagligen på en vikingagrav, och att granngården heter Husby gör det än mer spännande. Kanske var detta ett mycket tidigt maktcentrum.
Vacker och välbevarad är den och för ovanlighetens skull är kyrkan daterad i sten. Den invigdes 13 augusti 1134 står det.
Det enda som saknas i den är en bra bild av helvetet, det brukade höra till de målningar som skulle komplettera prästens berättelser.
Men det har funnits, en så skrämmande helvetesbild att församlingsborna inte vågade gå till kyrkan utan den fick målas över.

Bild Hans Menzing‎

58.3898, 13.93801

Nyheter, Samarbeten och Inspiration

Låt ditt företag eller förening bli en del av Lokal Helhet! Läs mer HÄR ⇒

Tillsammans skapar vi synlighet

Dela med dig av din upplevelse!

Berätta gärna vad du tycker i en kommentar. Har du egna tips eller erfarenheter att dela?

Vi vill gärna höra från dig!

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela