Forshems kyrka Götene

Kyrkor och Kloster

18 februari 2019

Forshems kyrka Götene

Vart tog kyrkan vägen?

Länge har Forshems kyrka varit berömd som den enda kyrka i Norden som tillägnats den heliga graven. Den skall ha uppförts för de människor som på grund av krig, sjukdom eller annat inte kunde resa till den riktiga graven i Jerusalem. Till Forshem vid Kinnekulle var det lättare att ta sig. Mängder av spekulationer har gjorts om vem riddaren som uppfört kyrkan kan vara. Mest berömd är förstås tempelriddaren Arn Magnuson, känd från romaner och filmer. Men nu faller allt som ett korthus. Texten på kyrkan saknar det viktigaste ordet – kyrkan.

Strövtåg

Pilgrimerna har väl minskat genom seklerna, men fortfarande söker sig mängder av turister till Forshem. Lockade av Den heliga gravens kyrka, den vackra och historiskt intressanta bygden men länge också förstås av minnena av Arn, även om han ju aldrig funnits utan är en romanfigur. Men vi vill gärna tro att en person som Arn har låtit bygga kyrkan. Detta bygger på dels en bild över entrén till kyrkan där man nog kan se byggaren i färd med sitt arbete på kyrkan, en välsignande Kristus samt en herreman som förmodligen är den som sett till att kyrkan byggts. Men på södra portalen är det ännu tydligare. Där över vackert huggen stenbild där Kristus delar ut himmelrikets nycklar till Petrus och Skriften till Paulus kan man läsa, fast på latin, Denna kyrka må vara till ära för vår herre Jesus Kristus och den heliga graven.

Ett ord saknas

Det vill säga, så har man trott, och denna sanning har upprepats gång på gång. Men för ett antal år sedan kom en latinexpert, Anna Holst Blennow, till Forshem för att studera texten och fann till sin förvåning att nyckelordet kyrka (ecclasia) saknas. Ordet verkar vara borthugget. Kanske försvann det när bilden och texten flyttades till den här platsen på kyrkan.
I arkiv i Skara fann hon en handskriven text från 1700-talet som berättade om stenbilden och där finns även en teckning av hur den såg ut då. Där finns det borttappade ordet, men istället för kyrka står det allmosa (elemosina). Därmed blir ju allt ännu konstigare, man kan ju inte gärna kalla en kyrka för en allmosa till Gud.

Jag har bara läst om detta i tidningarna, men kanske finns det en lärd avhandling som försöker förklara vad texten egentligen velat berätta. I väntan på den kan man ju fundera på om ordet allmosa huggits bort avsiktligt eftersom det förstörde bilden av en Heliga gravens kyrka.
I vart fall har den ständigt brinnande historiska debatten i våra bygder fått ny näring.

Sydportalen. Texten med kyrkan som försvann ligger här symboliskt i skugga, men Forshem är väl värt ett besök för personliga studier.

Text och Foto Hans Menzing‎

58.61978, 13.48992

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela Sidan