Häggums kyrka

Kyrkor och Kloster

26 augusti 2020
Häggums kyrka

Som så ofta är fallet är Häggums kyrka byggd på samma plats där det tidigare också fanns en kyrka. Den första byggdes på medeltiden, medan den så kallade moderna kyrkan restes 1864. Inte lika gammal men en viktig del av vår historia.

Det är intressant att de har bevarat en del av inredningen från den gamla kyrkan, och satt dem i den nya. Bland annat så är dopfunten från 1200-talet, och predikstolen från 1761. Den förra är gjord i lantlig barock stil, medan dopfunten är romansk. Kombinerat med kyrkan som är byggd i nyklassicistisk stil så kan man verkligen kalla det för en salig blandning.

Som dock passar ihop. Allt samman andas frid och andakt. Även altartavlan som målades för kyrkan av Anders Gustaf Ljungström år 1872. Det här var en kyrka som det lades ner en hel del arbete på, och där man gjorde mycket för att koppla samman det förflutna med en modernare byggnad. Även klockan återanvändes, den har en inskrift som säger att den gjöts år 1460. Den andra klockan är från 1700-talet, bägge två hänger i tornet. Kyrkan har renoverats och underhållits väl, och besökare är välkomna.

Bilder: Tomas Lager

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela Sidan