Hjo stadspark

24 april 2022
En vacker gammal park som anlades redan på 1870-talet. Till en början var det en kurortspark, för precis i närheten låg Hjo Vattenkuranstalt. För några år sedan blev parken byggnadsminnesmärkt. Det innebär att inga byggnader får rivas utan tillstånd och att parken måste underhållas.

På 1800-talet var det modernt med kuranstalter för de rika. Hjo låg bra till, det var lätt att ta sig hit. Så man köpte in ett stort stycke land och anlade anstalten. Parken planerades av en tysk trädgårdsarkitekt, här kunde besökarna flanera och andas frisk luft.

Idag är Hjo stadspark ett populärt ställe för att promenera, jogga och helt enkelt njuta av naturen. Flera av de gamla villorna som byggdes för kuranstalten finns kvar, som en påminnelse av en svunnen era. Det roliga är att de fortfarande används, som konstnärsateljéer, hotell, dagis och vandrarhem.

När parken anlades planterade man runt 10 000 träd. Idag finns det omkring 1000 kvar, vilket är en hel del. De mest förekommande är björk, men du finner även bok, ek, lind, gran, alm och ask, för att bara nämna de allra vanligaste. Med andra ord är det en salig blandning som ger dig lite av varje. Träden är märkta med sina namn, så du kan snabbt finna ut vad de är.

De gamla stigarna som gjordes för att folk skulle kunna ströva runt finns fortfarande kvar. Du går förbi vackra fontäner, bland annat en liten kotte som sprutar vatten. Förutom att promenera kan du delta i olika aktiviteter i Hjo stadspark. Kanske ha en picknick, träna på ute gymmet, spela minigolf eller ta en fika. Lokalbefolkningen tycker om att komma hit och bara umgås. Det är en inbjudande park med mycket att se och göra.

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *