Hova kyrka och vapen

Kyrkor och Kloster

4 maj 2021

Hova kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2006 tillhör Hova-Älgarås församling ( tidigare Hova församling). Kyrkan ligger i Hova i Gullspångs kommun.

Kyrkobyggnaden

Man vet inte riktigt hur gammal Hova kyrka är, det man kan se på en ungefär hur gammal kyrkan är att den första prästen nämns år 1308. Det är därför rimligt att det fanns en kyrka där då. Hova är omnämnt i andra sammanhang som en gammal vägknut i gästgivarbyn. Som är en gammal förbindelse mellan Götaland och Svealand som gick via Hova och Tiveden.

Under en gudstjänst den 23 Juni 1723 slog det ner en blixt. Vid detta gick alla fönster sönder, stora stenar flög av muren och den övre delen av västra gaveln föll ned. 5 personer som deltog i gudstjänsten omkom och flera skadades. Vi detta tillfälle fick man ordningställa kyrkan och den stod klar år 1734 för gudstjänst. På grund av en omfattande väckelse i bygden var man tvungen att utvidga den lilla byggnaden. 1812 stod kyrkan med den nya utseendet i empirestil klar.

Mellan åren 1976 och 1977 restaurerades kyrkans inre rum. Det som gjordes var Dopfunten, offerkistan, den järnbeslagna dörren till sakristian och en ljuskrona är kvar sedan tiden före 1723. Altaret invigdes 1977, utförd efter ritningar av Jerk Alton. Altartavlan med motivet Jesu bönekamp i Getsemane Örtagård är målad av Axel Johan Fägerplan 1850.

Klockorna som finns i kyrkan är gjutna i Skaraborg. Den stora klockan är gjuten i Skövde 1738. Mellan Klockan om gjuten i Skara 1749 och lillklockan blev 1781 också om gjuten i Skara. Inskriptionen på en av klockorna i Hova är följande:

I tornet klockor ringer, de ropar, ja de sjunger. Uppstånden Jesus. Han lever, han är här! Så sjung till Herrens ära och lyss till klockans klang.

I kyrkan firas gudstjänst regelbundet.

Fakta: Wikipedia och Svenska kyrkan Foto: Lokal Helhet

58.859251, 14.216888

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *