Jättene Bysmedja Falköping

2 januari 2020

Jättene bysmedja är mycket gammal finns det bevis på då den omnämns i byalagets protokoll från omkring 1800-talet. troligen lagade och smidde bönderna här själva innan man skrev kontrakt med en smed.

Den förste smeden som anställdes var Anders Lindgren från Dimbo, som genom giftermål med Maria Larsdotter från Hedegården, övertog denna gard. Anders tillhörde en gammal smedsläkt, fadern Olof var smed i Dimbo.

Anders Lindgren var född 1788 och han kom t Hedegården 1811, Han blev bysmed 1816. Som utbildad smedmästare slapp han år 1808 att skickas till Finland som lantvämsman. Anders var också en mycket skicklig urmakare. Någon gång mellan 1830-1835 utförde han reparation av Falköpings tornur. Ett av hans större mästerverk var ett ur på egendomen Strömsholm i Hällestad. Detta ur hade urtavla såväl inom- som utomhus

Anders fick en son, född 1820 och död 1896, som även han döptes Anders. Denne son övertog Hedegården och fortsatte som smed i Janene Sonen Anders var gift med Maria Andersdotter från Broddetorp Paret fick barn varav en av sönerna, Herman, fortsatte som smed efter sin far

Herman, född 1865, är den siste smeden av släkten Lindgren i bysmedjan. 1928 avled Herman av sviterna efter en bilolycka Han var ogift och efter honom var smedjan bara igång tillfälligt fram till våra dagar.

1875 genomgick smedjan en omfattande reparation och man gjorde det grundligt Fönster byttes, stenhällar köptes från Vilske Kleva sand hämtades från Torbjörntorp och en ny “smiekobb” anförskaffades

1906 beslöt byalaget på sin årsstämma att sälja bysmedjan.

J Wallgren från Näregården fick i uppdrag att sköta om forskningen och bysmedjan kom nu i Lindgrens ägo.

Beng Larsson i Bosgården som efter köpet av Hedegården, blev ny ägare av bysmedjan, överlåt densamma till Gudhemsbygdens hembygdsförening.

Efter flera års förfall, har smedjan nu blivit restaurerade och återställd i ursprungligt skick, av medlemmar från “rote Jättene” del av hembygdsföreningen.

Gudhemsbygdens hembygdsförening anordnar guidade turer.

Text från skylt på plats Foto Lokal Helhet Höst 2019

58.20888, 13.5584

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *