Besök Karlsborgs fästning – en av Sveriges största och bäst bevarade fästningar! Här kan du utforska historiska byggnader, delta i spännande guidade turer och ta del av interaktiva upplevelser för hela familjen.

Upptäck fästningens roll i Sveriges försvar och se var riksbankens guldreserv en gång skyddades.

  • Öppet
  • Besök oss
  • Upptäck vårt utbud

Karlsborgs fästning – en av Sveriges mest imponerande försvarsanläggningar

Karlsborgs fästning ligger på Vanäs udde vid Vättern och är en av Sveriges största och bäst bevarade fästningar. Sedan 1935 är den klassad som statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens fastighetsverk. Fästningen byggdes för att fungera som en central försvarsanläggning och tillflyktsort för regeringen, kungen och riksbankens guldreserv i händelse av krig.


En fästning i rikets hjärta

Efter att Sverige förlorade Finland till Ryssland 1809 förändrades det militära strategiska landskapet. Östersjökusten blev mer utsatt, och det bedömdes att en fiende inte kunde hejdas vid kusten utan snarare behövde slås tillbaka inne i landet. Ursprungligen fanns planer på att bygga försvarsfästningar i Askersund och Jönköping, med en depåfästning vid Vättern. Det var dock den sistnämnda fästningen som till slut blev verklighet – Karlsborgs fästning.

Utöver att fungera som en militär befästning var fästningen tänkt att inrymma en garnison, förråd och civila kvarter. Planen var att hela den svenska regeringen och landets ledningsfunktioner skulle kunna dra sig tillbaka till Karlsborg vid ett fientligt anfall. Här skulle även riksbankens guldreserv skyddas under orostider.


Byggnationen av fästningen

Byggandet av Karlsborgs fästning påbörjades 1819 enligt en försvarsplan som riksdagen beslutat om. Den ursprungliga planen var att fästningen skulle ta tio år att färdigställa – men projektet visade sig vara mer krävande än väntat och tog istället 90 år att slutföra.

De första 15 åren bestod arbetet mestadels av att schakta bort sand för att bygga upp de 5 kilometer långa försvarsvallarna vid sjösidan. Under åren 1827–1830 arbetade cirka 2000 personer med anläggningen.

År 1831 flyttade den första garnisonen in i fästningen. Det var ett kompani från artilleriregementet i Varberg, som vid den tiden hade avvecklats som försvarsanläggning.

I mitten av 1830-talet var försvarsverken mot sjösidan i stort sett färdiga, men arbetet fortsatte på det monumentala slutvärnet – fästningens inre försvarsverk.

Från 1844 till 1866 byggdes slutvärnet, en 678 meter lång byggnad som är en av Europas längsta. När den stod klar fanns 263 kanoner riktade mot fienden, och fästningen var planerad att bemannas av mellan 6000 och 8000 soldater.

År 1870 var fästningen fullt funktionsduglig, men det dröjde ända till 1909 innan hela anläggningen officiellt förklarades färdig.


Byggnader i och runt fästningen

Samtidigt som fästningen byggdes uppfördes även en rad andra byggnader i och omkring anläggningen. Några av de viktigaste var:

  • Kungsvillan – byggd som en eventuell tillflyktsort för kungafamiljen om de tvingades lämna Stockholm.
  • Ridhus och stallar – för att hysa fästningens hästar och transportmedel.
  • Bank – en lokal filial för ekonomiska transaktioner.
  • Officersbostäder – för militär personal och deras familjer.

Karlsborgs fästning idag – ett historiskt besöksmål

Idag är Karlsborgs fästning en populär turistattraktion med ett rikt utbud av aktiviteter och upplevelser för hela familjen.

Här kan du uppleva:

  • Karlsborgs Fästningsmuseum – lär dig mer om fästningens historia genom utställningar och interaktiva visningar.
  • Den historiska äventyrsturen – en spännande guidad rundtur genom fästningens slutvärn, där filmvisningar, knall- och rökeffekter ger en känsla av hur fästningen var tänkt att användas vid ett anfall.
  • Jakten på den försvunna guldreserven – ett familjeäventyr där deltagarna får följa spåren och leta rätt på den svenska guldreserven som kommit på villovägar i fästningen.
  • 3-dagars överlevnadskurs – en intensiv kurs i överlevnadsteknik ledd av instruktörer från Försvarsmaktens överlevnadsskola i Karlsborg.

Inne på fästningstorget finns även ett soldathemkonditori, en restaurang och flera butiker som har öppet under sommaren.


Besök Karlsborgs fästning

Karlsborgs fästning är ett av Sveriges mest imponerande byggnadsverk och ett unikt exempel på militär ingenjörskonst. Oavsett om du är intresserad av historia, militärstrategi eller bara vill uppleva en spännande dag med familjen, har Karlsborg mycket att erbjuda.

Planera ditt besök och lär dig mer om fästningens fascinerande historia!

Nyheter, Samarbeten och Inspiration

Låt ditt företag eller förening bli en del av Lokal Helhet! Läs mer HÄR ⇒

Tillsammans skapar vi synlighet

Dela med dig av din upplevelse!

Berätta gärna vad du tycker i en kommentar. Har du egna tips eller erfarenheter att dela?

Vi vill gärna höra från dig!

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela