Knäreds kyrka Laholm

Kyrkor och Kloster

18 februari 2019

Knäreds kyrka Laholm är stor och ståtlig, med ett avlångt långhus och ett ganska högt klocktorn. Bara några hundra meter bort stod den gamla träkyrkan från 1200-talet. Traditionen fortsätter alltså på samma plats. Den moderna kyrkan har en brokig historia, det tog ett par försök innan det blev färdigt.

År 1848-9 byggdes en ny kyrka, för att ersätta den gamla. Den var stor och rymlig, du kunde pressa in hela 1400 personer. Men samma dag som den första gudstjänsten skulle hållas skedde en olycka. Klocktornet ramlade ner på långhuset och klöv det itu. Eftersom den gamla kyrkan inte var helt riven ännu kunde den användas i ytterligare fyra år, tills en ny kyrka hade byggts. Man bytte byggherre, för att vara på den säkra sidan.

Så dagens kyrka är från 1853, gjord av vitputsad gråsten i den så omtyckta nyklassicistiska stilen. Den halvrunda sakristian ligger i öster och kyrktornet i väster, på båda sidorna om långhuset. På 1950-talet renoverades interiören, och 1975 utsidan av kyrkan, bland annat la man på ett koppartak. Även insidan målades om, men man valde att behålla färgsättningen från 1950-talet.

Inredningen och inventarierna är en härlig blandning av gammalt och nytt. Under renoveringen donerades en del saker, för att höja kyrkan till en ny nivå. Bland annat kan du se Per Siegårds intressanta altarmålning, med Kristi Himmelfärd som motiv. Även dopfunten är från 1950-talet, gjord av Bohusgranit. Krucifixet är gammalt, det härrör från 1751, men restaurerades i modern tid.

Predikstolen är gjord när den andra kyrkan byggdes, och den har tetragrammet JHWH som dekoration. Altartavlan i olja är från den medeltida kyrkan och föreställer Jesu korsfästelse. Dopfunten är gjord av trä och även den från 1800-talet.

Som alltid är det intressant att se hur det nya byggs på det gamla. Och hur många skatter du ändå kan bevara från svunna tider.

Text nedan från Bo

Knäreds kyrka ett par mil öster om Laholm i Halland invigdes 1854 och ritades av Göteborgs-arkitekten Hans Jakob Strömberg. Den ersatte en kyrka som byggdes
så sent som 1849, men som förstördes när tornet rasade under den allra första klockringningen -ett par timmar före invigningen en septemberdag. I närheten av den nuvarande kyrkan fanns en kyrka redan på 1200-talet. Knäred är väl mest känt för freden 1613 som avslutade det tvååriga s.k. Kalmarkriget mot Danmark. Minnesstenen av freden finns i Sjöared en bit från Knäred. Bilderna tog jag 22 maj 2018.

Bild Bo Adriansson‎

56.5231, 13.31896

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela Sidan