Kv. Midgård – S:t Olofsgatan 26, Stora Hotellet

6 oktober 2022

Kv. Midgård – S:t Olofsgatan 26, Stora Hotellet

I början av 1900-talet var detta platsen där kringresande cirkusar höll till.

Planerna på ett stadshotell med kommunal medverkan började ta form genom en motion i stadsfullmäktige 1923. Två år senare presenterade arkitekten Ture Svanberg ritningar på hotellprojektet som var kostnadsberäknat till 600 000 kronor. I januari 1926 togs beslut i stadsfullmäktige efter votering med siffrorna 19 röster för och 17 emot.

Beslutet överklagades av innehavaren av Rantens Hotell, som ansåg ”sin enskilda rätt kränkt”, samt av några invånare som framhöll att ett hotellbygge inte kunde betraktas som ”en stadens gemensamma angelägenhet”.

Fullmäktigebeslutet blev dock fastställt i oktober 1927. Samtidigt hade Kungl. Generalpoststyrelsen signalerat att man ville slå samman postkontoren i staden och på Ranten till ett centralpostkontor.

Allmänheten i Falköping ville inte gärna gå med på detta, man ville behålla båda postkontoren. Protestmöte hölls i Enigheten och Falköpingsborna uppvaktade regeringen, tyvärr utan framgång. Hotellet stod klart 1929 och Centralpostkontoret fick nya lokaler i samband med hotellbygget. Det låg här till 1995.

Hotellets festvåning hade väggmålningar av den kände svenske konstnären Einar Forseth. 1968 gjordes en stor ombyggnad. Då tillkom verandan mot S:t Olofsgatan, grillbaren. På 1980-talet började hotellverksamheten att tyna och på 1990-talet lades den ner.

Hotellets lokaler användes efter nedläggningen dels som second hand-butik, dels som ett ”Ungdomens hus” och där postverket höll till hölls verksamhet för arbetslösa.

2009 revs hotellet och ett åttavåningshus har istället byggts här.

Bilder:

1 Stora hotellet, 1930-tal.

2 Matsalen, 1930-tal.

3 Festsalen efter hotellets nedläggning, 1990-tal. Foto: Falbygdens museum.

4 Posten vid hotellet, 1950-tal.

5 O’Learys Foto från 2021, Falbygdens museum.

Källa: Utställning från Falbygdens museum 2021

 

Sök boende som passar er idag 

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *