Kyrkan i Skörstorp
Arn byggde inte kyrkan
Kyrkan i Skörstorp på Falbygden har väckt många funderingar under seklerna beroende på att det är en av våra få bevarade rundkyrkor. En kyrkoherde i bygden skrev rentav en betraktelse om att detta från början varit en helgedom tillägnad Oden, det såg man på den runda formen.
Länge ansågs det att kyrkan ingått i en försvarslinje tillsammans med en rad andra rundkyrkor mot den ofta anfallande dansken. Den runda formen stod nämligen emot danskarnas kulor bättre.
Men numera är man rätt säkra på att kyrkan fått sin form efter den heliga gravens kyrka i Jerusalem. Förmodligen har någon resenär till Jerusalem kommit hem i början av 1100-talet och sett till att det byggdes minst tre rundkyrkor här på Falbygden.
Det var alltså någon liknande romanfiguren Arn, men någon vars namn försvunnit. Biskop Bengt den gode i Skara skall ha varit inblandad också, så kanske var det en vän till honom som förmedlade informationen om den berömda kyrkan i Jerusalem.
Asagudarnas egen kyrka?
Skörstorpsborna verkar i tusen år ha sökt sig till asagudarnas egna tempel vid söndagarnas gudstjänster. I alla fall om man skall tro kyrkoherde Mellin. 1812 skrev han en betraktelse över kyrkans märkliga form, och slog fast att man direkt av den runda formen på kyrkan kan se att den tidigare varit ett avgudatempel.
Ändå ansåg sig Mellin inte vara lättlurad. De folkliga berättelserna om om att grannkyrkan i Östra Gerum skulle ha överlevt syndafloden trodde han inte på.
Och tydligen spelar kyrkans bakgrund ingen roll, han fortsätter att hålla mässor i det gamla avgudatemplet.
Kyrkoherdens funderingar är principiellt intressanta. Det frågas ständigt efter källor, och här finns bevisligen en källa, men trots det skall man förstås inte tro att Oden och de andra gubbarna höll till här för tusen år sedan. Källan måste ligga något så när nära i tidens och måste dessutom bekräftas av en annan fristående källa för att anses vara något så när tillförlitlig.
Det sägs också att den runda formen skulle bero på att kyrkan på det sättet bättre stod emot kulor vid de eviga striderna mot inträngande trupper. Det låter troligare, men naturligtvis finns det fler förklaringar.
Text och Foto Hans Menzing
Färder på Falbygden
Lars Bägerfeldt
Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.
Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR
0 kommentarer