Läckö Slottskyrka på Kållandsö i Lidköpings

Kyrkor och Kloster

12 februari 2019

Läckö Slottskyrka på Kållandsö i Lidköpings

Utifrån ser den inte så speciell ut. Det är klart att portalen i röd sandsten är fin, men det är ingenting mot vad du upplever när du kommer in. Läckö slottskyrka är nämligen just det. En kyrka som hör ihop med ett slott, och där du går in direkt från borggården. Ingången var naturligtvis något ståtligare när kyrkan byggdes på 1600-talet.

Det var slottets dåvarande ägare, Magnus Gabriel de la Gardie, som lät bygga kyrkan under tiden 1655-1668. Han var faktiskt väldigt intresserad av kyrkor och byggde många fler runt om på slott och större gårdar. Men med tiden så var det ingen som använde sig av kyrkan och den stod helt öde under 1800-talet. Tills den renoverades första gången på 1920-talet. Den här gången blev den ett historiskt minnesmärke och återställdes mer eller mindre till sin forna storhet.

Kyrkan är full av konst och skulpturer, samt flera mycket väl dekorerade fönster. Du får gå långsamt så du kan ta in allting. Det finns 10 stycken stora fönster, gjorda av antikglas. Runt omkring finns det nischer, med skulpturer i lind. Från början var de 12 stycken, Jesu apostlar. Men nu är det bara åtta kvar. Även runt nischerna är det fina målningar och dekorationer, samt bibeltexter på latin. Ha inte bråttom.

Mellan fönstren finns det sex stora målningar med bibliska motiv. De hade gått i bitar, men med försiktig renovering lyckades man spänna upp dem på nya dukar. Till och med taket är en enda stor målning, det är änglar som flyger omkring.

Greveläktaren och bänkinredningen är från 1600-talet, men har naturligtvis restaurerats. Full med fina detaljer och vackra målningar. Även altaruppsatsen och predikstolen är mycket gamla. Allt går i en stil som är vacker, ljus, full av målningar och statyer. Trots att mycket har blivit stulet eller gått förlorat är det fortfarande en kyrka som är rik på skatter.

Foto Bo Adriansson‎

58.67502, 13.2197

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *