Mössebergs fornborg – Skansen

3 maj 2020

Mössebergs fornborg – Skansen

Det här är verkligen en imponerande gammal borg, en av landets största faktiskt. Den ligger på Mösseberg i närheten av Falköping. Omkretsen är mer än en kilometer, och det är imponerande att se hur de kunde bygga uppe på ett brant berg för så länge sedan. Ett annat namn för fornborgen är Träleborg. Ordet kommer från latin och betyder spalje’, staket eller kanske trall. I det här sammanhanget verkar det vara Borgen med en pallisad, troligtvis gjord av trä. Det är inte så svårt att tänka sig hur den såg ut under sin storhetstid.

Man har gjort olika undersökningar för att datera Mössebergs fornborg. Resultaten pekar på att den är riktigt gammal, kanske flera tusen år före Kristus. Samtidigt har man daterat de guldfynd som gjorts i området och då daterat borgen till 400 efter Kristus.

Troligtvis fungerade den både som en tillflyktsplats för byarna runt omkring. Eftersom den är så stor fanns det gott om plats för både folk och deras husdjur. Samtidigt ligger den strategiskt till uppe på berget, där passagen är som smalast. Så det var lätt att kontrollera dåtidens vägar.

När du kommer upp till borgen så är det inte bara dess storlek som är imponerande. Utsikten, panoramat som sträcker ut sig runt omkring, är enastående. Du kan se runt om på tre sidor. På den sydöstra sidan är sikten skymd av berget. Bara några kilometer nedanför sträcker Hornborgasjön ut sig. Från borgen kunde de alltså kontrollera även båttrafiken. Tidigare var det stora ljunghedar, där boskapen troligtvis betade. Men i början av 1900-talet så planterades det granskog här. Både utsikten och upplevelsen är fortfarande enastående.

Ta gärna med dig en ritning eller karta över området så du kan tyda de stenpartier som finns kvar. Man beräknar att det gick åt runt 5000 kubikmeter sten för att bygga borgen, men mycket har gått förlorat.

 

Foto Tomas Lager

58.213951, 13.481287

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela Sidan