Östra Tunhems kyrka Falköping

2 januari 2020

Östra Tunhems kyrka Falköping den medeltida kyrkan

Östra Tunhems första stenkyrka byggdes på 1100-talet. Den medeltida kyrkan var 15 alnar (ca 9 m) lång och 9 alnar (ca 4,5 m) bred och byggd av röda kalkstenshällar. Kyrkan blev lite använd och var redan på 1500-talet i dåligt skick.

År 1831 var kyrkan så förfallen att den dömdes ut. Församlingen fick använda den närbelägna Ugglums kyrka för kyrkobesök. Klockstapeln behölls för bönringning. Kyrka användes som småskola fram till 1857, då skolan vid Källegården blev färdigställd. År 1887 beslöts det på kyrkostämman att det som fanns kvar av kyrkan skulle brytas ned och användas som vägfyllning.

Kyrka 1900

Den nya kyrkan byggdes några hundra meter från den gamla kyrkogården och invigdes den 19 augusti år 1900 av biskop Keijser. Kyrkan hade ritats av boråsarkitekten Lars Kellman. I november 1938 eldhärjades kyrkan så svårt att den totalförstördes. Det enda som undkom branden var nattvardskärlen som förvarades på annat håll.

Kyrka 1949

Bygget av Östra Tunhems nya kyrka fick vänta till efter andra världskriget. Kyrkan invigdes av biskop Gustaf Ljunggren. Kvar av den gamla medeltida kyrkan finns endast vapenhuset som under många år fått göra tjänst som fähus.

Text Wikipedia Foto Lokal Helhet

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela