Sankt Peders kyrka Lödöse

Kyrkor och Kloster

19 februari 2019

Sankt Peders kyrka Lödöse

S:t Peders kyrka är den sista i en lång rad med kyrkor som legat på den här platsen. Man beräknar att det är nummer sex eller sju i ordningen. Vilket ju inte alls är så ovanligt. Många gamla kyrkor har förstörts, för att sedan byggas upp på samma plats.

Den nuvarande Sankt Peders kyrka invigdes år 1847 och är byggd i nyklassicistisk stil.  Själva kyrkan är vit med ett relativt stort klocktorn. Tidigare var många kyrkor gjorda av trä, men de blev ofta förstörda. Innan dagens kyrka byggdes fanns det en stenkyrka här, men utan klocktorn, som byggdes 1731. Den hade väldigt fina takmålningar som uppfördes 1751 av den tysk-svenske kyrkomålaren Dito Ross. Man lyckades bevara tio brädor av dessa målningar och du kan se dem i den moderna kyrkans torn.

Det är fullt av gamla reliker i Sankt Peders kyrka. I vapenhuset finns det fyra gravstenar som är helt från 1300-talet. Dopfunten är från 1200-talet, men kommer från en annan kyrka, nämligen Skepplanda. I jämförelse är predikstolen ung, den gjordes 1864. För att inte tala om de åtta tavlor av den lokale konstnären Erik Abrahamson som donerades 1947. De har som motiv aposteln Petrus liv och leverne.

Även orgeln är som en följetong. Den första biten är från 1866, det är fasaden. Sedan har den byggts om och det har lagts till, ända fram till 1976. Men man har tagit till vara de äldre materialen och använt dem i orgelverket.

Kyrkan är vackert målad inuti, med blått och grått som basfärger. Det är ljust och blicken dras direkt till altaret, vars uppsats är från den gamla kyrkan. Ljusstakarna/lamporna som hänger ner från taket passar väl ihop med gulddekorationerna och korset vid altaret. Det är pampigt utan att vara allt för tungt.

Bild Bo Adriansson‎  3 november 2017.

58.03119, 12.15611

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *