Seglora kyrka Göteborg
När du hör namnet Seglora så går kanske tanken till Skansen. Och det stämmer riktigt bra. Den första kyrkan som byggdes här på platsen var gjord av trä och brann ner på 1500-talet. De nästa två efterföljarna var också gjorda av trä, vilket inte höll så bra. Men år 1903 så bestämde man sig för att bygga en ordentlig kyrka av sten. Den gamla träkyrkan såldes då till Skansen i Stockholm.
Den Seglora kyrka som du kan se idag är alltså relativt ny, men byggd på en plats där det funnits en kyrka i hundratals år. Kyrkan är gjord i nygotisk stil och det fanns till en början plats för 800 personer. Nu, efter ytterligare renoveringar, rymmer kyrkan bara 480 besökare.
Fasaden är gjord av tegel, men en sockel av granit. Taket är skiffer eller koppar. Byggnaden är imponerande med sitt spetsiga klocktorn och väl markerade tak. Det är ganska kul att klockorna har följt med från de gamla kyrkorna. De har gjutits om ett par gånger, både 1883 och 1972.
Inne i kyrkan finns det flera fina målningar och textiler. Altartavlan föreställer de fyra evangelisterna tillsammans med Jesus, och har målats av John Hedeaus från Borås. Han har också gjort det mittersta fönstret i koret, vilket har som motiv Jesu födelse. Intressant med fina detaljer och starka färger. Triumfbågen och korvalvet är dock målade i jugendstil, som var på modet när stenkyrkan byggdes.
Det finns flera fina detaljer som är riktigt gamla. Oblatasken är gjord av silver, och är från 1768. Även det stora golvuret är från 1700-talet. Kalken och patenen är från 1842. De är gjorda av förgyllt silver. Så det finns en hel del att se på här. Eftersom kyrkan fortfarande används för mässor så känns allting så levande. Det är inte bara historia, utan så mycket mer.
Foto Bo Adriansson
Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.
Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se
0 kommentarer