Skara Domkyrka
Taggad domkyrka
En domkyrka var naturligtvis en enorm tillgång redan i sig själv, men på medeltiden krävdes nästan alltid något extra. Något heligt minne av helgon exempelvis.
Så Skara domkyrkan stora tid inleds i september 1304 då biskop Brynolf i Skara av norske kungen Håkan Magnusson får ta emot en tagg ur Kristi törnekrona. Brynolf skall ha vandrat från Lödöse till Skara med taggen under ständiga möten och gudstjänster med folket utmed vägen.
I Skara blev taggen en stor attraktion för pilgrimer, men när reformationen kom så skulle den förstås bort liksom allt annat som påminde om katolska tiden.
Men Skaraborna lär ha varit sluga och i smyg murat in taggen i kyrkväggen, så än i dag skall det finnas en helig tagg från törnekronan där.
Sådana här klenoder var viktiga. Skövde levde högt på att vara platsen där den heliga Elin var begravd och Falköping åkte snålskjuts på norska helgonen Sankt Olof. Fortfarande har både kyrkan och huvudgatan namn efter detta helgon.
Det krävdes en kvinna
För drygt tusen år sedan fick Skara Sveriges första stift, och snart började man planera för en lämplig domkyrka. Men att bygga en kyrka här uppe i vilda Norden krävde stöd, så man vände sig till den starkaste man visste – Maria.
De flesta vet förmodligen inte ens idag att den stiliga domkyrkan, där kvinnorna ända fram i vår tid var förbjudna att predika, har en stark kvinna som skyddshelgon, Maria.
Valet var säkert enkelt. Även om det noga påpekades att det bara fanns en Gud så vändes säkert de flesta böner i kyrkorna till en kvinna. Hon kändes jordnära, inte minst för kvinnorna som i kyrkan placerades på norra sidan för att komma Mariabilderna riktigt nära.
Och till Maria ställde de böner om allehanda kvinnliga problem som en jungfru egentligen inte borde känna till. Men kvinnorna på medeltiden fnissade förstås över okunniga präster som inte begrep hur barn blev till. Jungfrufödsel var inget som de gick på.
Men medge att jungfru Marias egen kyrka i Skara är stilig.
Nu verkar Helgo prisas
Lidköpingsbon Helgo Zettervall var en mycket flitig arkitekt med många idéer. Mest känd, eller i stora kretsar ökänd, blev han för radikala ombyggnader av domkyrkor som de i Lund, Skara och Uppsala.
Idag verkar tiden ha hunnit ikapp honom och på omslaget till senaste numret av den vackra och läsvärda tidningen Kulturvärden (ett Magasin från Statens fastighetsverk) berättas att det är upplagt för Helgopris. Det handlar om arkitekturens Masterklass, försäkras det.
Av 31 inlämnade förslag har en jury valt ut fem, bl a Göteborgs rådhus och Gunnebo slott. Så visst är det hög klass.
Kritiken mot Helgo har tystnat och nu är han en förebild.
Bilden visar Skara domkyrka som blev mer gotisk än någon kunnat ana. Men idag vill inte Skaraborna vara utan den.
Text och Foto: Hans Menzing
Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.
Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se
0 kommentarer