Starrkärrs kyrka Göteborg

Kyrkor och Kloster

12 februari 2019

Starrkärrs kyrka Göteborg

En stor och vacker kyrka som ligger omgiven av träddungar och en kyrkogård. Den tronar vit och stor på en liten höjd, verkligen inbjudande och rogivande. Det är egentligen den tredje kyrkan på samma plats. Den första byggdes på 1200-talet, den andra 1722 och så denna kyrka från 1842. En kyrka med gamla anor och flera skatter.

Dagens Starrkärrs kyrka Göteborg är en fortsättning på en rad förbättringar och ombyggnader. Bland annat för att man använde sig av billiga material och lösningar som inte höll i längden. Därför bestämde man sig för att bygga den helt nya kyrkan på 1800-talet. Det enda som var värt att bevara var klocktornet som byggdes 1832, bara några år innan nybygget.

Den vackert dekorerade dopfunten är gjord i trä, men är en kopia av den ursprungliga funten som var gjord av täljsten. (Den finns på ett museum i Stockholm). Ett modernt alternativ som för traditionerna vidare. Dopfunten anses vara stilbildande för den så kallade Starkärrsskolan. Den är gjord i form av en fyrklöver med reliefer på utsidan av cuppan.

Predikstolen är gammal, från 1682. Den är gjord i renässansstil, och byggdes om lite grand på 1700-talet. Även ängeln som hänger ovanpå är från den tiden, nämligen från 1703. Altaret är vackert dekorerat med pelare och ett krucifix som hänger mot en djupblå bakgrund. Ovanpå hänger en stor dekoration med änglar och en strålande sol. Det är ganska imponerande, och den blåa färgen går igen runt avgränsningen mellan altare och församlingen. Tidigare fanns det dörrar på bänkraderna, men de har tagits bort. Allt har nyligen målats om under en större renovering år 2000.

Text nedan från Bo

Starrkärrs kyrka är byggd i nyklassicistisk stil och invigdes 1842. Den senaste större renoveringen gjordes 2000 då kyrkan målades om invändigt och koret utökades. På den här platsen har det funnits två kyrkor tidigare, den första från 1200-talet och den andra från 1722. Den nuvarande dopfunten är från 2000 och är en kopia i trä av den ursprungliga funten i täljsten som stod i medeltidskyrkan. Den finns sedan 1868 på Historiska museet i Stockholm. Starrkärrs kyrka hör till Starrkärr-Kilanda församling och ligger i Ale kommun norr om Göteborg.

Foto Bo Adriansson‎ 2 november 2018

57.934, 12.14987

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *