Store Mosse nationalpark – Värnamo

5 oktober 2020

Store Mosse nationalpark – Värnamo ​ligger ungefär 165–180 meter över havet mellan Lagan och Nissans dalgångar. Stora delar av landskapet har formats av den senaste inlandsisen men även människans verksamhet (i form av torvbrytning och sjösänkning) har haft betydelse.

Genom Store Mosse nationalpark – Värnamo löper ungefär 40 kilometer led varav cirka 5,5 kilometer är anpassade för rullstolsburna och barnvagnar.

  • Wibecksleden – Leden är cirka 600 meter enkel väg och anpassad för rullstolar, barnvagnar och synskadade. Där finns också en utsiktsplattform utrustad med bänkar och bord. På denna plats är det utsikt över det stora gungflyet.
  • Svartgölsleden – Denna led är cirka 1,3 kilometer enkel väg och precis som ”Wibecksleden” är den anpassad för rullstolar, synskadade och barnvagnar. Längst ut på leden finns en utsiktsplattform med bänkar och bord.
  • Lilla Lövö runt – Hela vägen runt är den ungefär 6 kilometer och är vid regnperioder ganska blöt på sina ställen. Stövlar eller kängor rekommenderas. Under en vandring slussas man först in i landskapet som den gamla torvindustrin lämnat efter sig.

Text: Wikipedia Foto: Lise Olofson

57.223947, 13.934795

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *