Store sten i Åsle minnessten av Slaget vid Åsle
Minnesstenen över Slaget vid Åsle 1389 eller ”Store sten” som den kallas i folkmun, restes 1896 på initiativ av kyrkoherden i Åsle, Johan Ekberg.
Stenen hämtades i ”Kajeklinten” cirka en kilometer norr om Fårdala. Därifrån flyttades det 50 ton tunga diabasblocket de fem kilometerna hit till Åsle med hjälp av domkrafter, dubbla lager stockar, vindspel och oxar. Flytten tog tre månader och utfördes av byggmästarna Larsson och Gustavsson. Resningen av stenen skedde sedan med hjälp av domkrafter och sten.
Store sten är 5.5 m hög, 2.5 m bred och 1.5 m djup.
Slaget vid Åsle
Den 24 februari 1389 möttes styrkorna mellan Mösseberg och ett träsk, vid Åsle kyrkby ungefär en mil öster om Falköping. Någon mer detaljerad beskrivning av förloppet under slaget finns inte. Drottning Margaretas styrkor stod som vinnare trots att deras befälhavare Henrik Parow stupade i slaget. Av tradition brukar kung Albrekts förlust påstås bero på att de tyska ryttarnas hästar sjönk ned och fastnade i den sanka marken. Det hävdas också att Margaretas trupper anfördes av Erik Kettilsson Puke istället för Henrik Parow. Enligt medeltidshistorikern Lars-Olof Larsson är dessa påståenden påhitt.
Invigningen ägde rum söndagen den 5 juli 1896 under stor pompa och ståt. Hela 8000 besökare fick lyssna på fanfarer, en musikkår och en folkskolelärarkör från Falbygden samt tal av landshövdingen och kyrkoherde J Ekberg. Naturligtvis utropades också ett leve för konungen.
Text: Skylt på plats och Wikipedia Bilder: Tomas Lager
0 kommentarer