Strängsereds trä kyrka Ulricehamn

Kyrkor och Kloster

19 februari 2019

Strängsereds trä kyrka Ulricehamn

Det är inte ofta du får se gamla träkyrkor. Men Strängsereds kyrka Ulricehamn har stått här sedan 1671. Redan innan dess fanns det ett kapell här, men det finns inte så mycket information om det. Som vanligt har det byggts till olika delar, bland annat så är kyrktornet från 1822. Men det gjordes av en klockstapel från 1700-talet som ställdes vid västra gaveln och gjordes om till ett torn. Det är inte så högt, men proportionerna är helt perfekta.

Koret är också från 1800-talet, det har tre sidor och är lika brett som kyrkan så det blev en naturlig fortsättning. Men det var egentligen i början av 1900-talet som en stor renovering av Strängsereds kyrka gjordes. Då satte man in de vackra korfönstren med sitt målade glas. Man lade in nya golv och höjde då koret så att det blev extra synligt. Cirka 50 år senare drog man in elektrisk värme och belysning.

Strängsereds kyrka är vacker och väl underhållen. Man har valt att hålla sig till ljusa färger och sparsamma dekorationer. Förutom de helt fantastiska klenoderna som finns kvar sedan tidigare.  Predikstolen är inte så stor, och målad i mörkare färger. Den är från 1673, men renoverades på 1950-talet. Altaruppsatsen är något yngre, från 1785. Den föreställer sex olika delar av Jesu liv och är gjord av bildhuggaren Jöns Lindberg.

Kyrkan ligger väldigt vackert belägen precis vid sjön. Du kan riktigt känna hur den har tjänat sitt syfte i så många hundra år. Till och med en av klockorna är gammal, från 1700-talet. Den får dopfunten att verka supermodern, men den är från den stora renoveringen som gjordes 1903. Även den är gjord av trä, av ek. Strängsereds kyrka är ett bra exempel på hur du kan förbättra en redan fin kyrka. Göra den modernare så den fungerar även på 2000-talet, utan att för den skull förlora den rika historien.

Foto Bo Adriansson‎

57.77535, 13.6785

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *