Sventorps kyrka Skövde

Kyrkor och Kloster

2 juni 2019

I Skövde kommun ligger den fina gamla kyrkan i Sventorp-Forsby församling. Den har anor helt från 1300-talet, och har fortfarande en del reliker kvar från den tiden. Kyrkan är i gott skick och välkomnar besökare.

Som med så många andra kyrkor runt om i landet så har det gått i vågor med byggandet. Den äldre kyrkan ödelades 1615. Sedan byggdes en kyrka under åren 1765-66. Då använde man material som tagits från den tidigare byggnaden, vilket ger en viss kontinuitet. Den, i sin tur, förstördes delvis av en brand, så 1853-54 var det dags för ett bygge igen. Sventorps kyrka som du kan besöka idag är alltså runt 150 år gammal, med delar som är flera hundra år äldre.

Kyrkan har ett långhus på den östra sidan, med ett tresidigt kor. Norr om detta ligger sakristian. Kyrktornet står i väster. Det är fyrkantigt och nästan lite mulligt. Kanske har du det intrycket för att det inte är så högt. I alla fall inte den breda delen, sedan finns klocktornet som går ytterligare en våning upp. I tornets bottenvåning har man inrett ett vapenhus. Hela byggnaden är smakfullt målad i vitt med mörkt tak.

Det är alltid intressant att se vilka reliker eller värdesaker som en kyrka lyckats hålla fast vid. I Sventorps kyrka kan du se dopfunten som är från den senare hälften av 1200-talet. Själva funten, eller cuppan, är gjord av sandsten, och foten har man lagt till lite senare.

Predikstolen är gjord i barockstil och har funnits här sedan 1700-talet. Även den skulpterade dopängeln är från det århundradet. Allt är renoverat och väl underhållet. Kyrkan är ljus och luftig, vilket gör att dekorationerna kommer till sin rätt.

Foto: Lokal Helhet / Maria Wahlström

58.403331, 13.981583

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *