Torups kyrka Hylte

Kyrkor och Kloster

19 februari 2019

Torups kyrka Hylte

I närheten av Göteborg ligger det en fin gammal kyrka. Den kallas för den nya kyrkan, men byggdes 1870-71, vilket gör den cirka 150 år gammal. Tidigare fanns det en annan kyrka här, men den förstördes av ett blixtnedslag. När de byggde den nya valde de en annan plats, precis bredvid. Men du kan se var den gamla kyrkan stod för det är markerat med ett kors och en minnessten.

Den nyare, moderna kyrkan är gjord av sten, vackert vitrappad med taket täckt av plåt. Kyrkan är riktigt stilig och inbjudande, där den står lite uppe på en höjd. Långhuset är lite utdraget och rektangulärt, med det stora kyrktornet i väster. I den östra delen finns ett polygonalt kort. Man har byggt till en sakristia, norr om koret.

En stor del av kyrkans inredning är gjord i modern tid. Men det finns en del reliker som är kvar sedan svunna tider. Ett fint triumfkrucifix har man tagit i förvar på Halmstads museum. Däremot kan du se epitafiemålningen för prosten Sven Ausenius med familj från 1668. Det var vanligt med en liknande målning när någon speciell person dog.

Predikstolen uppfördes samtidigt som kyrkan byggdes. Men den har skulpturer av de fyra evangelisterna. Dessa gjordes på 1600-talet, för den gamla kyrkan. En liknande blandning av nytt och gammalt kan du se med dopfunten. Den är gjord på 1950-talet, av den kände bildhuggaren Erik Nilsson. Men han använde sig av en medeltida förebild, för att ge den ett autentiskt utseende.

Även orgeln är modern, den tillverkades så sent som 1967. Men man har behållit den gamla orgelfasaden från 1779 som du kan se i kyrkan. Det är ett fint sätt att binda samman forntida kyrkor med de moderna ersättningarna. Du kan verkligen se hur det har funnits en kyrka här under flera hundra år.

Foto Bo Adriansson‎ 15 mars 2013.

56.95829, 13.0754

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *