Vaholms Brohus Tidan

4 maj 2021

Vaholms brohus ligger mellan Skövde och Töreboda så vill säga Tidan i Skövde kommun. Vaholms brohus är en bro som leder över ån i Tidan. Under en solig dag när bron speglar sig i vattnet är det underbar plats att besöka.

Vaholms bro är en övertäckt träbro som är över ån i Tidan i Vaholm i Västergötland. Bron byggdes troligen mellan 1830 och 1880. De två spann som är sammanlagt på 34 meter är en av hängverksbro. Huvudregeln med bron är rundvirke. På huvudreglerna kan man se spännstolpar av trä med smidda hängjärn, vilket som bär upp hela denna fantastiska bron. Bropelarna i mitten och båda landfästet är uppförda u huggen och kallmurad sten.

Bron som ligger i Tidan är sannolikt Sveriges enda övertäckta bro. Brohuset är rest i en enkel stolpverkskonstruktion och är fristående från brokonstruktionen. Bron är klädd i faluröd locklistpanel och taket täckt med tjärade stickspån. Bron ligger på en gård i Vaholm nära samhället i Tidan. Bron har alltid varit i ett privat ägo och är uppför med syftet att sammanbinda gårdens ägor med samhället i Tidan.

År 1992 renoverade man bron efter att ha varit allvarligt förfallen av all biltrafik. Man stängde då av bron för biltrafik. Vid den stora renoveringen byttes stora delar ut såsom brons bärverk och brohuset ut. Bron blev byggnadsminnesförklarad 21 Juni 2010.

Här kan ni avnjuta erat fika från Österbergs Konditori i Tidan

Fakta: Wikipedia Foto: Lokal Helhet

58.58737, 14.00029

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *