Arbetet med att bygga kyrkan i sten påbörjades 1769-1772, och den uppfördes i en gustaviansk stil som ersättning för den gamla Caroli kyrka som stämde från 1600-talet, som förstördes i den stora stadsbranden som inträffade den 18 maj 1767. Arkitekten bakom denna kyrka var Friedrich August Rex.

En enskeppig arkitektur präglar Varbergs kyrka som har ett rektangulärt långhus med en femsidig koravslutning i öster. Tornet i väster har putsade strävpelare och är försedd med ett tornur som kröns av en öppen lanternin.  1972 ersattes det ursprungliga uret, med urtavla åt alla fyra väderstreck, av ett nytt.

Fasaderna av kyrkan ar vita och stank putsade, med runda muröppningar som är slätputsade. Fonsteraxlarna ar delade av strävpelare. Fasaderna har också pilastrar och gesimser. Långhusets tak ar ett valmat mansardtak, som ursprungligen hade tegeltak men 1890-1891 ersattes det med zinkplåt och 1978 med kopparplåt.

1813 revs de två tidigare vapenhusen, ett i norr och ett i söder. Norr om den långa salen finns en sakristia ritad av Ingrid Uddenberg 1961, i en stil som liknar resten av kyrkan. Taket är täckt med kopparplattor.

Inredningen av Kyrkan[redigera

Efter omfattande renoveringar under 1931-1932 och 1965-1966, har det ursprungliga kyrkorummet som förr var rikt dekorerat, kraftigt förenklats. Det moderna utseendet som dagens kyrka har, är ett resultat av Jerk Altons omgestaltning som genomfördes mellan 1998-2000. Stora delar av den fasta inredningen som finns, är från 1800-talet.

Under Varbergs kyrka finns gravar från 1600- och 1700-talen, några av vilka ar från den tidigare Caroli kyrkan. Vid renoveringen 1966 granskades gravarna av Varbergs museum. Man upptäckte aven rester av tegelgolvet i Caroli kyrka.

Text: Wikipedia Foto: Lokal Helhet

Nyheter, Samarbeten och Inspiration

Låt ditt företag eller förening bli en del av Lokal Helhet! Läs mer HÄR ⇒

Tillsammans skapar vi synlighet

Dela med dig av din upplevelse!

Berätta gärna vad du tycker i en kommentar. Har du egna tips eller erfarenheter att dela?

Vi vill gärna höra från dig!

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela
Dela