Vilske-Kleva kyrka – Falköping

Kyrkor och Kloster

24 april 2022
Vilse-Kleva kyrka i Skara stift invigdes redan på 1100-talet. Det är ganska fantastiskt att du än idag kan besöka en så pass gammal kyrka. Stor och fin ståtar den uppe på Mösseberg, med kyrkogården nedanför, i Falköpings kommun.

Innan den nuvarande kyrkan fanns det en annan här, som var gjord av trä. Den kyrka du ser idag är gjord i romansk stil, och var från början något mindre. På medeltiden förlängde man långhuset och byggde sakristian. Sedan var det dags för ännu större förändringar år 1774, vilket ändå inte är i modern tid. Då uppförde man det fina klocktornet, samt orgelläktaren. Klockorna är från sen medeltid och har inristningar med ett hjulkors och en ljusstake. På gamla hus var fönstren ofta små, så i samband med renoveringen förstorades även dessa. Sedan dess har kyrkan sett ut mer eller mindre likadan.

I alla fall på utsidan. Inuti har man gjort en del förbättringar och renoveringar. Bland annat var det nödvändigt att byta ut taket inomhus. Det fanns en viss risk att takvalven skulle rasa, så man satte in nya innertak. Så sent som 1964 flyttade man en medeltida dörr från norra till södra ingången. Den är järnbeklädd och är dekorerad med drakar i dragringen.

Även om innertaket bytts ut och andra saker renoverats har du fortfarande känslan av att vara i en mycket gammal kyrka. Det är lagom mystiskt men ändå respektfullt där inne. Predikstolen är från 1690-talet, och är förgylld. Den gamla altartavlan är en gåva av Axel Leijonhufvud från 1692, den föreställer Kristus på korset. Men det finns också en annan altartavla, med motivet Kristus i Getsemane, som hänger i långhuset.

Det här är en mycket fin kyrka som bjuder på flera överraskningar när du går in. Den tar dig tillbaka i tiden, då kyrka och tro var det viktigaste som fanns.

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *