Vinköls kyrka Skara

Kyrkor och Kloster

18 februari 2019

Vinköls kyrka Skara

Du ser direkt att Vinköls kyrka Skara är inspirerad av den engelska katedralstilen. Den byggdes mellan åren 1870-72, och ersatte en gammal medeltidskyrka som låg cirka 600 meter bort. År 1931 gjorde man en ganska stor renovering och lite senare utvidgades kyrkogården, man installerade elektrisk klockringning och justerade bänkarna inne i kyrkan.

Vinköls kyrka Skara är byggd som ett kors, med låga väggar och ett långt, sluttande tak av skiffer. Smala men på sina håll höga fönster ger ett vackert intryck. Det liknar en liten katedral, men kanske inte lika pampig. Den är byggd av stora stenblock i en mörkare gråbrun färg. Det gör att hela kyrkan smälter in i omgivningarna.

Dopfunten tros vara från Gotland, men är tillverkad av västgötsk sandsten. Cuppan är formad som en mussla och dekorerad med avbildningar av människoansikten. Dessa är kanske kung Erik Eriksson samt abboten Bernhard av Clairvaux.

Det vackra taket ger en särskild känsla inne i kyrkan. Och det är kanske därför som man valt att inte ha några storslagna dekorationer. I stället är det rena, fina linjer. Altaret har ett stort krucifix, under det vackra runda fönstret. Arkitekturen är fokus inne i kyrkan. Predikstolen gjordes när kyrkan byggdes på 1870-talet, den är byggd i samma smakfulla stil som taket med kolonner och liknande detaljer.

Den ursprungliga kyrkan stod en bit bort från dagens kyrka. Där byggdes sedan Vinkölsgården. Men du kan fortfarande se den runsten som en gång var en del av kyrkomuren. En annan ovanlig detalj är faktiskt kyrkogården. För det mesta har inte de små landsortskyrkorna en så pass stor skogskyrkogård, som också är mycket vacker. Det var ett samarbete mellan godsägaren och kyrkoherden som gjorde det möjligt.

I all sin enkelhet är både katedralkyrkan och kyrkogården storslagna. De är imponerande men samtidigt smakfulla, precis som det ska vara.

Foto Hans Menzing‎

58.32846, 13.28945

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *