Bjurums kyrka Falköping

Kyrkor och Kloster

10 januari 2023

Bjurums kyrka Falköping

Den fina kyrkan vid Hornborgasjön är relativt ny, den byggdes 1768. Därefter har den både utvidgats och förfinats genom olika renoveringar. Bjurums kyrka har ett rektangulärt långhus, medan koret i öster är tresidigt. Norr om koret finns sakristian som byggdes till på 1900-talet. Kyrkan ger ett gediget intryck med sina väggar av grå sten. 

Bjurums kyrka ersatte två andra gamla kyrkor, som revs, och flera föremål förflyttades till den nya, större kyrkan. Det inkluderar dopfunten av sten, en kalk och paten av silver, två ljuskronor och de två ljusstakarna som står på altaret. Även en bibel och psalmbok kom med från de gamla kyrkorna. 

Altartavlan är daterad 1705 och kommer också den från en annan kyrka. Även de fyra liljestakarna som står i vapenhuset. Den röda mässhaken med guldbroderier tillverkades särskilt för Bjurums nya kyrka, året var 1795. En del av de gamla dekorationerna har målats över, bland annat var taket tidigare mörkblått.

Text: Lokal Helhet

Carl Georg Lillie, godsägare på Stora Bjurum, lät uppföra kyrkan sedan de båda byarna Mårby och Hånger slagits samman och deras gamla kyrkor rivits. Lillies båda hustrur ligger begravda i koret. Kyrkan, belägen på en rullstensås ca 700 meter sydväst om Hornborgasjön, består av rektangulärt långhus med ett tresidigt kor i öster. Vid korets norra sida finns sakristian som byggdes vid renoveringen 1902-1903. I Bjurums äldsta skola bedriver idag Gudhems Hembygdsförening Café vid trandansen.

Trandansen vid Hornborgarsjön

Så underbart att få se dessa stora fåglar på nära håll..
Besök hemsidan för mer info när fåglarna börjar komma till Hornborgarsjön.

Tranan är en stor långbent och långhalsad flyttfågel som häckar från Skandinavien och Östeuropa österut till norra Kina och östra Ryssland. På väg till sina häckningsplatser på våren uppsöker den specifikt utvalda lekplatser där den genomför en spektakulär parningsdans.

58.269246, 13.492488

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *